Vodohospodáři upouštějí Brněnskou přehradu, bojí se tání. Varují před praskáním ledu

Události ČT: Brněnská přehrada upouští vodu (zdroj: ČT24)

Povodí Moravy kvůli odtávání sněhu začalo preventivně snižovat hladinu Brněnské přehrady. Postupně až o jeden metr. Chtějí tak zabránit, aby se v potocích a řekách zvedla hladina z tajícího sněhu. Předčasně tak ukončili sezonu oblíbeného místa bruslařů. Led totiž s klesající hladinou praská a vstup na něj by mohl být nebezpečný.

Hrázný Petr Hahn stavidla přehrady obvykle naplno otevírá až na jaře, tentokrát musel začít o něco dřív. Vodohospodáři rozhodli, že z třetiny naplněnou Brněnskou přehradu ještě o metr upustí. Nechtějí riskovat další oblevu a zvýšené hladiny řek z tajícího sněhu.

Hladina bude postupně klesat asi o deset centimetrů denně. Prostor v nádrži pro zachycení vody se tak zvedne přibližně o 1,3 milionu metrů krychlových. „Důvodem je preventivní vytvoření dostatečného akumulačního prostoru pro tání sněhu, který zasypal Českou republiku,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři varují bruslaře

Na zamrzlé přehradě denně bruslí stovky lidí. Sílu ledu denně kontrolují městští strážníci. „Síla ledu je 39 centimetrů. To je hodně nad bezpečnou zónu,“ komentoval měření strážník Jiří

Strážníci pravidelně kontrolují tloušťku ledu na přehradě
Zdroj: ČT24

Vrbánek. Tlustý led se ale kvůli klesající hladině láme. A vodohospodáři tak varují, že byť jen procházka po zamrzlé přehradě může skončit tragicky. „Vlivem snížené hladiny může na místech, kde není led dostatečně silný, dojít k prolomení ledu i při menším zatížení,“ upozornil mluvčí Povodí Moravy.

Pozvolna se upouští i Vranovská přehrada

Hladinu snižují vodohospodáři také na Vranovské přehradě na Znojemsku. Prostor pro zachycení vody by se mohl zvýšit asi o 2,5 milionu metrů krychlových. V tomto případě dojde k pozvolnému poklesu kvůli nízkému přítoku, ne na základě manipulací. „Další manipulace na Vranově bude záviset na vývoji počasí a vyhodnocení množství vody ve sněhu nad Vranovskou přehradou,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povodí Moravy monitoruje situaci nejen na vodních dílech, ale také na vodních tocích. Riziková místa sleduje i v průběhu víkendů. „V případě potřeby jsme připraveni zasahovat i za použití mechanizace,“ dodal Petr Chmelař.