Lochkovský tunel na Pražském okruhu bude o víkendu uzavřený

Studio 6: V obou směrech se uzavře tunel Lochkov (zdroj: ČT24)

Na pěti kilometrech od Zbraslavi k Lochkovu osiří o víkendu Pražský okruh. Ředitelství silnic a dálnic ohlásilo uzavírku Lochkovského tunelu kvůli výměně kamerového systému. Již v pátek musí řidiči počítat s omezením, bude se obousměrně jezdit jednou tunelovou troubou. Od večera do pondělního rána pak bude tunel a přilehlý úsek zcela uzavřený.

Ředitelství silnic a dálnic připravilo víkendovou uzavírku části Pražského okruhu v Lochkovském tunelu. Úplná uzavírka mezi 10. a 15. kilometrem začne v pátek ve 21 hodin.

  • Směr k D5 (na sever):
  • 5. května – Jižní spojka – Barrandovský most – Strakonická – Výpadová – K Cementárně
  • Směr k D1 (na jih):
  • K Barrandovu – Barrandovský most – Jižní spojka – 5. května 

Již od středy je v tunelu částečná uzavírka a jezdí se obousměrně jedním tubusem. V té době proběhla výměna kamer, úplná uzavírka je nutná kvůli jejich testům. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že je modernizace kamerového systému nutná, aby se zabezpečení tunelu udrželo na evropské špičce.

„Systémy umí automaticky zaregistrovat a vyhlásit poplach v případě prudkého zpomalení, v případě zastavení v tunelu, v případě detekce chodce, v případě zjištění, že je tam více kouře nebo že tam nějaké vozidlo hoří a takové věci. Ty jsou strašně důležité pro bezpečnost tunelů,“ popsal mluvčí funkci kamer.

Úplnou uzavírku Lochkovského tunelu spolu s částí Radotínského mostu a úseku severně od tunelu vyhlásili silničáři až do pondělních čtyř hodin ráno. Jan Rýdl ujistil, že do té doby testy jistě skončí. Nevyloučil, že by mohly být hotové již v neděli, aby mohli řidiči přijíždějící po víkendu prodlouženém o pololetní prázdniny, již projet. „Nemohu to slíbit, ale přeju si to sám,“ upozornil mluvčí.

I kdyby silničáři v Lochkovském tunelu pracovali až do pondělního rána, neočekává ŘSD velké komplikace. Jak připomněl Jan Rýdl, podobnou uzavírku, která se však týkala jiného tunelu a objízdná trasa byla kratší, zažil Pražský okruh v lednu. Tehdy vyměňovali silničáři kamery v Cholupickém tunelu.