Transparentní účet i rozklikávací rozpočet: Na hospodaření Královéhradeckého kraje má být vidět

Přes účty hradeckého kraje ročně projde zhruba 11 miliard (zdroj: ČT24)

Každý může nově na internetu zjistit, kolik peněz utrácí Královéhradecký kraj a kam své peníze posílá. Úřad se totiž rozhodl pro založení transparentního účtu. Na něm je možné vidět veškeré příchozí a odchozí platby a získat i lepší přehled o hospodaření celého kraje. Vedení navíc chystá i takzvaný rozklikávací rozpočet. Vůbec prvním krajem, který v Česku spustil transparentní účet, byl v roce 2013 Liberecký kraj.

Na otevřeném účtu jsou vidět všechny příchozí i odchozí platby na konkrétní účty. Pouze mzdy pro zaměstnance úřadu budou měsíčně odcházet formou jednoho příkazu, a to z důvodu ochrany osobních dat,“ uvedl krajský radní pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši), který se řízení krajských financí ujal po podzimních volbách.

Podle něj to může mít i pozitivní ekonomický dopad: „Když na všechny platby bude pořádně vidět, tak je možné, že některé platby, které by se jinak provedly, se teď neprovedou,“ dodává Cogan .

Loni po volbách se vlády v kraji ujala duhová pětikoalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09, která nahradila koalici sociálních demokratů s komunisty.

A předchozí vedení mělo ohledně transparentnosti hospodaření škraloup. Když totiž nezisková organizace Oživení vloni před volbami hodnotila transparentnost jednotlivých krajských úřadů, ten královéhradecký skončil poslední. „Královéhradecký kraj například nebyl ochoten zveřejňovat smlouvy a faktury, které uzavíral s ostatními dodavateli,“ kritizoval tehdy předseda sdružení Martin Kameník.

Do krajské komise pro otevřenost i zástupci novinářů či veřejnosti

To se má teď ale změnit. Přes účty hradeckého kraje ročně projde zhruba 11 miliard korun. Už brzy by také mohly být vidět podrobnosti příjmů a výdajů zobrazené v reálném čase. Vedení kraje totiž chystá i rozklikávací rozpočet. Ten má v Česku už řada měst či obcí, v kraji třeba město Hradec Králové.

Opakovat by se tak neměly případy, kdy kraj třeba za jediný věšák do kanceláře zaplatil dvaadvacet tisíc korun. „To, co se dříve tajilo, by se myslím vůbec nestalo, kdyby ty věci byly otevřené a veřejnosti známé,“ domnívá se náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Kraj chce navíc ve snaze o větší transparentnost zřídit také komisi rady kraje, kde by měli být vedle zastupitelů i zástupci novinářů, neziskového sektoru či občanů. Každý by pak měl mít možnost se do této komise přihlásit.