ČOI nechala testovat dětské oblečení. Problémová je odolnost

Vydrží látka pot, neobsahuje těžké kovy anebo formaldehyd? Kritéria, která musí splňovat dětské oblečení, zkoumají pracovníci Textilního zkušebního ústavu v Brně. Podněty dostávají například od České obchodní inspekce (ČOI), která nyní vyrazila na kontroly prodávaného textilu.

Dětské oblečení vystavují laboranti v Brně různým testům. Díky nim zjistí, zda látky vydrží pot, jaké má vodní výluh z oblečení pH,  jestli neobsahuje těžké kovy anebo formaldehyd. Nejčastěji se zaměřují na kontroly dětského oblečení do tří let a do velikosti 110 centimetrů.

„Nejčastější problém bývá ve stálobarevnostech, to je to cumlání triček a podobně, kdy ten otěr hlavně bývá špatný, nevyhovuje,“ okomentovala testy laborantka Mlada Storková. 

  • Stálobarevnost znamená odolnost barev materiálů vůči ztrátě barevného odstínu čili vyblednutí. Tento termín se používá při barvení textilií. V běžném životě se obvykle používá v souvislosti s oděvy. Stálobarevnost se hodnotí dvěma způsoby, a to na šedé či modré stupnici. V prvním případě na stupnici od 1 do 5, kde stupeň 5 znamená nejvyšší stálobarevnost. Modrá stupnice má 8 stupňů a nejvyšší stálobarevnost představuje stupeň 8.
  • Zdroj: Wikipedia

Pokud zkoumaná látka nevyhoví, laboranti ji ihned nezavrhnou, ale zkusí ji ještě vyprat a znovu ji otestují. Pokud splní podmínky tentokrát, uvedou do protokolu pro prodejce, že je nutné na etiketu uvést, že je třeba před použitím výrobek alespoň jedenkrát vyprat. „Pokud nevyhoví, nesmí jej výrobce na českém trhu prodávat,“ dodala Storková.

Ve zkušebním ústavu testují pracovníci nejen oblečení na zakázku pro prodejce textilií, ale také vzorky od České obchodní inspekce. „Dostáváme poměrně často podněty, výrobky třeba pouštějí barvu anebo je to například alergik, koupí si výrobek z čisté bavlny a má pocit, že to není pravda,“ vysvětlil ředitel ČOI Brno Karel Havlíček. 

Kontrolují složení, zda jsou hodnoty pravdivé

ČOI kontroluje u zboží, jestli je řádně označeno, jaké je jeho složení a zda uvedené hodnoty jsou pravdivé. „Musí také splňovat podmínky z hlediska obecné bezpečnosti. To znamená, že například u bundiček, kde jsou šňůrky, může hrozit udušení dítěte,“ vysvětlil Havlíček. Takové oblečení inspekce zakázala prodávat.

„Asi to bude tím, že to není přímo od nás a na výrobce se nevztahuje tento zákon, ale když to teď víme, dáme si na to pozor a nebudeme takové zboží brát,“ okomentoval test oblečení prodejce Minh Hoang Nguyen.

Inspektoři udělali loni jen v Jihomoravském a Zlínském kraji asi 800 kontrol textilního zboží. Každý čtvrtý obchodník podle nich pochybil. „Šlo většinou buď o zcela chybějící, nebo nesprávné označení,“ dodal ředitel brněnské ČOI.