Případ pro detektiva: Úřad chtěl vykoupit pozemek pro obchvat, ale nevěděl od koho

Události v regionech: Krajští úředníci pátrali v Rakousku po dědičce pozemku (zdroj: ČT24)

Místo na náměstí by jedna z frekventovaných východočeských silnic měla přivést řidiče pouze na obchvat Opočna. Kraj, který chce obchvat postavit, však narazil při výkupu pozemků na neobvyklý problém – jako majitelka jedné z parcel byla uvedena žena, která již dlouho nežije. Úředníci se proto museli pustit do složitého pátrání, aby nalezli někoho, od koho by mohli pozemek vykoupit.

Peníze na stavbu opočenského obchvatu sice v rámci investic v okolí závodu poskytne Škoda v Kvasinách, připravit ji ale musí kraj, protože jde o přeložku silnice druhé třídy. Krajští úředníci také zajišťují výkupy pozemků a v jednom případě i detektivní práci.

Když chtěli podpis Johanny Pokludové z Vídně, které jedna z parcel patřila, zjistili, že již dávno nežije. Bylo tedy nutné nalézt dědice. Nakonec nalezli 69letou vnučku Silvii Hauserovou. „Pátračka to byla velká a velice zajímavá, protože ta paní byla hodně komunikativní, třikrát jsem byl v Rakousku,“ přiblížil Pavel Tichý z Centra investic, rozvoje a inovací Královéhradeckého kraje.

Vnučka původní majitelky netušila, že by měla zdědit pozemek v Česku. Když ji úředníci vypátrali a oslovili, souhlasila s tím, že poskytne Pavlu Tichému plnou moc. Soud v Rychnově teď české dědictví pro Rakušanku vypořádá.

Podle advokátky Gabriely Vilímkové je úspěch krajských úředníků při pátrání důležitý pro bezproblematickou stavbu obchvatu. „Kdyby se vlastník nebo dědic nenašel, mohly z toho vzniknout spory, eventuálně by se to mohlo řešit velmi dlouho. Záměr stavby to mohlo velmi zbrzdit,“ upozornila.

Obchvat by měl ulevit Opočnu především od aut, kterých by ve městě mohlo ještě přibýt po rozšíření kvasinské průmyslové zóny. Přeložka by měla obkroužit Opočno severním směrem. Má být dlouhá 1,4 kilometru, kraj počítá s cenou 163 milionů korun včetně výkupu pozemků.