Kvůli ptačí chřipce utratili veterináři 17 tisíc kachen

Události v regionech: V úterý zlikvidovali veterináři chov na Chomutovsku, ve středu v jižních Čechách (zdroj: ČT24)

Veterináři a hasiči mají za sebou největší likvidaci ptáků během letošní epidemie ptačí chřipky. Virus se objevil v komerčním chovu kachen ve Vlachově Březí, který čítal asi 17 tisíc ptáků. S jejich utracením se počet zvířat, která v Česku padla za oběť ptačí chřipce a souvisejícím opatřením, téměř zdvojnásobil.

V předchozích čtrnácti ohniscích ptačí chřipky, která letos veterináři v Česku potvrdili, bylo utraceno zhruba dvacet tisíc ptáků. Ve středu ale tento počet dramaticky vzrostl. Na farmě PT ve Vlachově Březí se chřipka nejprve projevila rozsáhlým úhynem kachňat.

Dvanáct hasičů odchytávalo malé kachny v hale a vynášeli je v černých popelnicích. Odtud hasiči a veterináři házeli zvířata do modrého kontejneru, kde je utratili oxidem uhličitým.

Veterináři zprvu nevěděli, jak se chřipka do haly, kde byly kachny chovány, dostala. Nyní však oznámili, že byla nakažená sláma z podestýlky. „Biologická bezpečnost zde byla dobrá až na tu podestýlku. Je to sláma skladovaná ve vnějším prostředí a nebyla to jejich sláma, přivezli si ji z jiného hospodářství, protože neměli dostatek své, a pravděpodobně došlo ke kontaminaci,“ přiblížil ředitel krajské hygienické stanice František Kouba.

Přestává to být legrace. Ať si lidé dávají pozor a uvědomí si, že se to může stát každému z nich. Jsou to živí živočichové a nejsme ve sterilním prostředí, chřipka nás dovede zdecimovat všechny. Děláme všechno pro to, aby to nedopadlo jako před 100 lety španělská chřipka, což bylo něco podobného a zmutovalo to na lidi.
František Kouba
ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj

Dodal, že chovatel nahlásil privátnímu veterináři změny zdravotního stavu drůbeže již minulý týden. Původně ale nic nenasvědčovalo tomu, že by šlo právě o chřipku. 

Farma PT sídlí ve Vlachově Březí v průmyslové zóně. Podle místostarosty Jiřího Růžičky je to dlouhodobý chov. „Zaráží mě, že se zvířata nakazila, když jsou izolovaná uvnitř v kójích. Muselo se to tam dostat buď krmením, nebo třeba s násadou,“ míní místostarosta. Ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná ovšem věří, že „pokud byly tyto subjekty pojištěné a stát se k nim nepostaví zády a dočkají se slíbených kompenzací, tuto situaci určitě přežijí“.

Práce pro veterináře ale ještě nekončí. Čerstvě vyprázdněné haly dezinfikovali a dalších 21 dnů do nich nesmí žádné zvíře. Zároveň jednají se starosty okolních obcí, protože v dozorovém pásmu v blízkosti Vlachova Březí je dalších patnáct komerčních chovů.

Jihočeští veterináři budou likvidovat ještě jeden chov zasažený ptačí chřipkou. Jde o 30 kusů drůbeže v Ledenicích. Chovatel podle Františka Kouby nahlásil úhyn dvou slepic a několik dalších s typickými klinickými příznaky. Nákazu do chovu zřejmě zavlekly divoké kachny, které se hned za plotem slétávají na nezamrzlý potok.

  • Nemoc byla známa už v 19. století jako ptačí mor, způsobují ji chřipkové viry typu A.
  • Zvláště nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky, označovaný jako H5N1, se objevil zhruba před dvaceti lety v Asii, odkud se rozšířil do celého světa.
  • Na člověka se virus ptačí chřipky přenáší jen zřídka, pak má ale vysokou úmrtnost – nepřežije více než polovina nakažených.
  • Vakcinace proti ptačí chřipce se v chovech neprovádí. Postižená hejna se likvidují. V zasažených oblastech se přijímají i další opatření, jako je vymezení a izolace rizikových pásem či zákaz přepravy ptactva, výstav a trhů.
Ohniska ptačí chřipky
Zdroj: ČT24

Ptačí chřipka se letos v Česku objevila po deseti letech. Veterináři potvrdili patnáct ohnisek, nejvíce z nich, celkem šest, bylo v Jihočeském kraji. V jižních Čechách byly i oba zasažené komerční chovy. Veterináři likvidují chovy, ve kterých se chřipka vyskytne. V jejich okolí potom vyhlašují tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo.

V ochranném pásmu musí starostové provést soupis ptáků chovaných v zajetí, informovat veřejnost a zajistit nádoby k uložení uhynulých ptáků. Chovatelé potom musí umístit ptáky do uzavřených prostor s dezinfekcí u vchodů nebo alespoň zajistit, že chovaní ptáci nepřijdou do styku s ptactvem chovaným v sousedství a pokud možno ani s volně žijícím ptactvem. V dozorovém pásmu se provádí soupis komerčních chovatelů drůbeže.