Brno schválilo nová pravidla pro přijímání dětí do školek. Místo by mělo být pro všechny

Brno změnilo pravidla pro přijímání dětí do školek. Nově dostanou přednost děti bydlící v jejich okolí a teprve potom děti odjinud. Na některé děti se v minulosti v místě bydliště nedostalo. Zastupitelé dnes schválili novou obecně závaznou vyhlášku stanovující pro mateřské školy spádové oblasti, z nichž mají děti upřednostňovat. Uložila mu to novela školského zákona. Brno letos také rozšíří kapacity ve školkách o 275 míst.

Podle novely školského zákona vzniklo v Brně sto třicet sedm spádových obvodů. V každém je jedna školka. V ní mají mít děti garantované místo. Letos pěti a čtyřleté, od roku 2018 pak i tříleté. „Městské části to nastavovaly podle docházkové vzdálenosti, velikosti konkrétní školky a zároveň jsme se snažili vyřešit hranice mezi městskými částmi,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Spádovost bude hlavním kritériem přijetí do školky

Do které školky dítě spadá, se rodiče dozvědí na webu elektronického zápisu. Žádosti ale dál budou moci posílat do preferovaného zařízení. Podat přihlášku můžou i do více školek najednou. „Možnost pro rodiče stále existuje, ale musí počítat s tím, že dostanou přednost místní,“ vysvětlil radní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Ředitelé školek budou mít u zápisů spádovost jako hlavní kritérium, následovat bude věk. Přihlížet budou i k tomu, jestli školku navštěvuje sourozenec daného zájemce. 

V Žebětíně vzniknou dvě nové třídy

V Brně-Žebětíně se do místní školky nedostalo padesát dětí, proto tady přistavují další kapacity, aby se dostalo na všechny. V budově staré školy vzniknou dvě nové třídy mateřinky. Tak by se mohl dostat do školky i tříletý Vítek. „Starší syn se do školky ve třech letech nedostal, až za rok,“ říká Lenka Klusáčková.

Další výhodou je, že zápis do mateřských škol bude až v květnu po dubnovém zápisu do základních škol. „Ředitelé tak budou mít jasno, kdo byl přijatý do školy a kdo bude mít odklad, takže budou moct místa lépe plánovat,“ doplnil náměstek primátora Petr Hladík ( KDU-ČSL).

Brno má bezmála sto čtyřicet mateřských škol, kam chodí okolo jedenácti a půl tisíce dětí. Na přelomu tisíciletí v nich bylo přes osm tisíc míst. Přestože Brno v posledních letech rozšířilo školky asi o dva a půl tisíce míst stavebními úpravami nebo výstavbou nových budov, stále se najdou rodiče, kteří nemají kam děti umístit.