Moravskoslezský region láká nové obyvatele. Karviná majitelům nových domů zaplatí 150 tisíc Kč

Region láká nové obyvatele (zdroj: ČT24)

Firmy a města stále častěji řeší, jak přitáhnout nové obyvatele nebo si alespoň udržet ty stávající. Počet lidí žijících v Moravskoslezském kraji se totiž rok od roku snižuje. Jen v rozmezí let 2011 a 2015 o více než dvacet tisíc. Nové obyvatele může do regionu přilákat i „odměna“ za stavbu obydlí v dané lokalitě.

Například karvinský magistrát zaplatí 150 tisíc korun lidem, kteří si postaví - a nechají zkolaudovat na území města nový dům. A kteří tam dalších nejméně 5 let zůstanou bydlet. Město už za 10 let rozdalo 31 milionů více než 200 stavebníkům rodinných domů.

Firma RPG Byty zase ve spolupráci se zaměstnavateli láká na zvýhodněné nájmy a pracovní místa. Společnosti totiž v Moravskoslezském kraji nabízejí desítky tisíc pracovních míst, hlad je především pro odbornících v oblasti výpočetní techniky, řemeslných profesích a dělnících.

Specialisty a kvalifikované pracovníky musejí zaměstnavatelé hledat i za hranicemi kraje. Když už je ale najdou, neumí jim zajistit bydlení. Právě projekt takzvané Zaměstnanecké mobility by mohl pomoci nejen firmám, ale také městům, které trápí systematický a dlouhodobý pokles obyvatelstva.

Novým zaměstnancům našich partnerských firem, kteří přicházejí z jiných měst, nabízíme ve vybraných lokalitách až padesátiprocentní slevu na nájmu. Stejným způsobem chceme podpořit i čerstvé absolventy škol, protože si myslíme, že je potřeba napnout všechny síly a v kraji je udržet.
Pavel Klimeš
jednatel společnosti RPG Byty

Zaměstnaní obyvatelé, kteří budou ve městech jako Karviná, Orlová a Havířov bydlet, pomohou i lokální ekonomice.

„Projekt jsme vyzkoušeli v menším měřítku již na počátku roku a velmi se nám osvědčilo nabízet práci a bydlení v balíčcích. V Ostravě ale není tolik volných bytů, abychom uspokojili celou poptávku, proto hledáme bydlení pro naše lidi i v sousedních městech. Pokud by tamní radnice dokázaly nabídnout podporu ve formě dotované dopravy, tak bychom pozitivní dopad znásobili,“ uzavírá Šárka Stolaříková ze společnosti OKIN.

Připraveno tak je spuštění pilotního projektu, který je spolufinancován několika stranami jak z řad zaměstnavatelů, tak minulého vedení kraje. Zaměstnanecká mobilita se setkala s velkým zájmem především u vedení města Orlová.

Sociologové: Stabilizujte region

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji v prosinci vzrostl o 0,4 procentního bodu na 7,5 procenta. Práci na konci měsíce nemělo 64 036 lidí v evidenci úřadu práce, což bylo o 2129 více než na konci listopadu. Ve srovnání s koncem roku 2015 byl ale podíl nezaměstnaných v kraji nižší o 1,1 procentního bodu a v evidenci jich bylo o 8537 méně.

Podle sociologů je s ohledem na velkou nezaměstnanost nejprve nutné celý region takzvaně „stabilizovat“. „Až pak - za 10 až 15 let - se začnou lidé pomalu vracet,“ míní Ondřej Slach, sociální geograf z Přírodověcké fakulty Ostravské univerzity.

Jeho kolegové na Ostravské univerzitě však věří, že to půjde dřív. Filozofická fakulta i proto nově otevírá studijní modul zaměřený na personalistiku, který má usnadnit pracovní uplatnění studentů v regionu.