Satira na Hrad! Čeká na ni Parta hic

Brněnští herci přišli s novou politickou satirou (zdroj: ČT24)

Pracovníci Pražského hradu se opět stali předlohou k politické satiře. Tentokrát se jimi inspirovalo brněnské divadlo Komediograf. Po úspěchu nekorektního kabaretu zlínského divadla Ovčáček čtveráček je tak k vidění nová inscenace s názvem Parta hic znovu zasahuje.

Zatímco herci ze zlínského divadla bavili diváky satirou o skutečných událostech z minulosti, jejich brněnští kolegové si k satiře pojmenované Parta hic znovu zasahuje zvolili fikci. „Říkáme, že je to představení z blízké budoucnosti o tom, jak Miloš Zeman propil Pražský hrad,“ popsal zápletku režisér a autor scénáře Luboš Balák.

Co dělat, když prezident prohraje Hrad v kartách?

Vychází ze smyšlené situace, kdy prezident prohraje Hrad v kartách a jeho tým musí problém rychle vyžehlit. Pomůže vyhlášení referenda o výstupu Česka z EU a NATO? Na scénu s možným řešením nastupují kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček a už bývalý protokolář Jindřich Forejt. Jak se další dění promění, se uvidí – podle toho, co nabídne česká politická scéna. Na premiéře došlo i na vyznamenání Jiřího Bradyho nebo Mynářovu bezpečnostní prověrku.

Zleva: Alexandr Stankov jako Ovčáček, Miroslav Sýkora v roli Mynáře a Filip Teller jako Forejt
Zdroj: Václav Šašek/ČTK

Aktualizacemi prošlo také představení zlínského divadla Ovčáček čtveráček, které bude mít 7. února derniéru. Právě srovnání s tamním představitelem prezidentova mluvčího se brněnský Ovčáček, tedy jeho představitel Alexandr Stankov, trochu obával. „Zděsil jsem se, že nevypadám jako on a že to bude jinačí, ale tím, že se ho nesnažíme přesně hrát, tak jsem si řekl, že to půjde,“ okomentoval svou roli.

Politická satira přitahuje

Negativních reakcí se tvůrci nakonec nedočkali. Pozornost diváků vydržela během celé brněnské premiéry, která byla beznadějně vyprodaná. Podle výpovědí publika kvůli žánru – politické satiře. 

V premiéře se nová Parta hic představila 26. ledna. Podle slov režiséra Komediograf plánuje reprízovat inscenaci v Brně jednou měsíčně. Možná se s novinkou ale rozjede po republice, nabídku na hostování v jiných divadlech už dostal.