Soud potrestal matku za udušení dítěte 16 lety odnětí svobody. Bylo to už její třetí dítě, co zemřelo

Matku z přerovské ubytovny potrestal olomoucký krajský soud 16 lety vězení za smrt novorozence. Podle soudu se její dítě v posteli neudusilo nešťastnou náhodou, jak tvrdila. Ženě už dříve zemřely dvě předchozí děti.

Osmadvacetiletou matku už stejný soud loni v červnu zprostil obžaloby z vraždy, vrchní soud mu však případ vrátil k doplnění znaleckých výpovědí. Obžalované původně hrozilo 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Žena si ponechala lhůtu na odvolání. „Myslím si, že důkazní situace se příliš nezměnila oproti minulému hlavnímu líčení tak, aby muselo být rozhodnuto tímto způsobem,“ komentoval rozsudek její obhájce Ivo Šotek, podle kterého nebylo prokázáno, že dítě usmrtila úmyslně.

Žena podle soudu dítě udusila (zdroj: ČT24)

Znalci v pátek u soudu sice připustili, že dítě mohlo teoreticky zemřít způsobem, o kterém hovořila matka. Upozornili ale, že se s takovým případem za svoji dlouholetou praxi nesetkali. Mrtvé dítě z přerovské ubytovny nemělo na těle otlaky, které jsou pro zalehnutí typické. Podle soudu byly dýchací cesty dítěte uzavřeny blíže nezjištěným způsobem.

Znalci závěry modifikovali tak, že víceméně vyloučili jak smrt nedbalostní, tak smrt dítěte nešťastnou náhodou.
Eduard Ondrášek
soudce

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 na přerovské ubytovně. Podle obžaloby žena chlapce udusila. Nezaměstnaná čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy usnula při kojení. Zanedbala tak prý jeho péči. Původně ale kriminalistům řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí. Stíhána byla nejprve za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale později překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozí přísnější sazba.

Soud znovu vyslýchal znalce

Krajský soud na základě pokynu vrchního soudu musel znovu vyslechnout znalce z oboru soudního lékařství, kteří mluvili o způsobu usmrcení dítěte. U soudu již dříve vypovídal druh obžalované ženy, který na ubytovnu v Přerově dorazil ráno krátce po úmrtí novorozence.

Obžalovanou prý zahlédl i s mrtvým dítětem na chodbě. „Byla ubrečená, nešťastná a klepala se jako malá,“ řekl muž. Podle pracovnice ubytovny k ní ráno přiběhla obžalovaná a sdělila jí, že dítě nedýchá a neví proč. „Plakala a říkala, ať ho zachráním,“ uvedla pracovnice, která přivolala záchrannou službu a s lékařem po telefonu konzultovala způsob první pomoci. Novorozenec ale zemřel a jeho matka poté prý zkolabovala.

Muž, který byl přítelem obžalované matky, u soudu vypověděl, že u něj žena v Přerově přespávala i s novorozencem. V noci prý často tvrdě spala, takže ji musel budit, aby mohla kojit. „V noci kojila v posteli a přes den na klíně,“ uvedl.

Žalobkyně: Řetězec důkazů je ucelený

Žalobkyně pro matku původně požadovala 16 let vězení, protože se podle ní podařilo vytvořit ucelený řetězec důkazů, že žena dítě udusila záměrně. Soud však ženu v červnu osvobodil s tím, že nebyly předloženy jednoznačné důkazy, že se dítě v pokoji ubytovny udusilo její vinou. Znalec loni u soudu navíc připustil, že dítě zemřelo nešťastnou náhodou poté, co obžalovaná žena při kojení usnula a novorozence zalehla. 

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Obžalovaná je matkou také šestileté dcery, která žije u svého otce. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla. Kriminalisté se při vyšetřování posledního případu zabývali i předchozími úmrtími, ale podařilo se jim prokázat násilnou smrt jen ve třetím případě.