Interna chebské nemocnice hrozí výpovědí. Problémy s lékaři mají i v Litomyšli

Kolektiv interního oddělení chebské nemocnice hrozí hromadnou výpovědí k 31. lednu. Od kraje a vedení Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) požaduje řešení kritické personální situace a navýšení mezd na úroveň okolních zdravotnických zařízení. Problémy s nedostatkem lékařů ale řeší i jinde. Specializovanému středisku pro diagnostiku a léčbu mrtvice v Litomyšli hrozí například kvůli nedostatku personálu stěhování jinam. Lékaře už proto shání i v zahraničí.

V prohlášení, které zdravotníci zveřejnili na serveru zdravotnictvivolaopomoc.cz, upozorňují na dlouhodobou kritickou personální situaci na oddělení: „Pracujeme již několik let s kritickým nedostatkem sester, což se postupně promítá do všech oblastí péče o pacienty.“ Podle primáře Stanislava Adamce chybí na oddělení 19 sester.

Kraj a vedení nemocnice sice loni částečně pracovníkům oddělení přidaly, podobně se ale zachovala i další zařízení. „Následným krokem je logicky snížení kapacity lůžek, momentálně zatím tří lůžek intenzivních, což se již ukázalo být velkým problémem pro chod celé nemocnice,“ uvádí se v prohlášení.

„O výzvě víme a snažíme se najít řešení. Bez součinnosti s krajem, který je zřizovatelem, ale KKN nemůže požadavkům na růst mezd vyhovět,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Lékaře náborové příplatky nalákaly, sestry ne

Podle náměstka hejtmanky Jana Bureše (ODS) se příští týden sejde vedení nemocnice, kraje a zástupci zdravotníků. „V situaci, kdy stát slíbil zdravotníkům zvýšení mezd o deset procent, ale úhradová vyhláška takové navýšení neumožňuje, je legitimní chtít po státu, aby pomohl,“ poznamenal Bureš.

Nedostatek personálu se Karlovarský kraj už loni snažil řešit mimo jiné i vysokými náborovými příspěvky. Přišlo sice několik lékařů, nabídky ale nevyužila ani jedna sestra. 

Iktovému centru v Litomyšli hrozí kvůli nedostatku lékařů stěhování (zdroj: ČT24)

Problémy s počtem lékařů mají i v iktovém centru v Litomyšli. Specializovanému středisku pro diagnostiku a léčbu mrtvice a akutních cévních mozkových příhod chybějí dva odborní lékaři, a to až tak akutně, že hrozí stěhování zařízení do orlickoústecké nemocnice. Vedení nemocnic Pardubického kraje se ho ale snaží zachránit, a tak lékaře shání i v zahraničí.

Personální problémy má nemocnice v Litomyšli dlouhodobě. Kvůli nedostatku lékařů a sester už tu v minulých letech musela být uzavřena porodnice a dětské oddělení.