Praha schválila IT zakázky za 440 milionů. Opět bez soutěže a podle Pirátů za astronomickou cenu

Pražští zastupitelé schválili IT zakázky za 440 milionů korun související s firmou Gordic a fungováním ekonomického systému, který zajišťuje účetnictví magistrátu, radnic a stovek příspěvkových organizací. Opoziční Piráti a klub Nezávislých ale postup koalice kritizují. Zakázky totiž vypsala bez soutěže. Podle Pirátů je navíc cena za služby astronomická. Magistrát už dříve dostal za smlouvy s Gordic pokutu od antimonopolního úřadu.

Zastupitelé schvalovali tři zakázky na zajištění chodu a rozvoje ekonomického systému, jenž je klíčový pro tvorbu rozpočtů. Dvě zakázky na dva roky každá za 100 milionů bez DPH, o které se může ucházet partnerská síť Gordic, a v rámci jednacího řízení bez uveřejnění čtyřletou zakázku za 240 milionů bez DPH přímo pro firmu Gordic.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) město v budoucnu počítá s vypsáním otevřené soutěže na nového provozovatele systému. „To si ale vyžádá dobu čtyř až pěti let. Nyní je nezbytné zajistit služby podpory a rozvoje, bez nichž by byl chod systému ohrožen,“ řekla zastupitelům.

Bianko šek za stovky milionů

Piráti ale takový postup kritizují. Tvrdí, že otevřená soutěž měla být podle rozhodnutí rady vypsána už v roce 2014. „Co jste dělali dva a půl roku, co sedíte v čele města? Od té doby se vůbec nic nestalo. Nevěřím, že za dva roky vypíšete soutěž, neuděláte nic,“ řekl zastupitel Jakub Michálek.

Vágní usnesení zastupitelstva podle Pirátů dává dodavateli bianko šek za stovky milionů. Gordic vytváří partnerskou síť dodavatelů, vzniká tak klientelistický propletenec, upozornili. Cena za IT služby je podle Michálka navíc astronomická.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobně argumentuje i bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková (Nezávislí). „Navrhované řešení, aby rozvojová část účetního systému Ginis byla řešena formou subdodávek spřátelených firem společnosti Gordic, je na hraně zákona,“ upozornila. Otevřená soutěž by podle ní zaručila, že město nebude „za účetní služby platit neadekvátně vysoké finanční částky“.

Za stejný postup už Praha dostala pokutu 5 milionů

Město v minulosti opakovaně a bez otevřené soutěže prodloužilo smlouvy na ekonomický systém. Naposledy předloni za 130 milionů korun bez DPH. Antimonopolní úřad za to Prahu potrestal pětimilionovou pokutou. Za podobný postup dal úřad pokutu i ministerstvu práce a sociálních věcí. 

Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se původně chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT. Plán ale loni ztroskotal. O otevřené soutěži, ze které by vzešel nový správce účetnictví, mluví politici už několik let. Zastupitelstvo v roce 2014 schválilo i tendr. Radní ale od té doby stále prodlužují stávající smlouvy. 

Problematické IT systémy už Prahu stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku odmítl.