Paní z moře se vrací do Brna. Drama je plné životní pravdy, krutosti i humoru

Touha po moři a po svobodě je pro hlavní hrdinku mysteriózního severského dramatu Paní z moře typická. Její divokost a vášeň zaujala režiséra a uměleckého šéfa Mahenovy činohry Martina Františáka. Hra Henrika Ibsena se tak v pátek po více než 70 letech vrací do repertoáru Národního divadla Brno.

Podle Martina Františáka je Ibsenův text, jehož zpracování bylo úkolem pro režiséra, dramaturga i soubor, vrstevnatý a dává řadu možností interpretace a výpovědí k dnešku. „Nabízí nám veselou životní pravdu, která je na jedné straně plná humoru a na druhé straně plná nesmiřitelné krutosti,“ popsal jej Františák.

Dodal, že se snažili příběh postavit na živých vztazích, s nimiž souvisí konfliktní a výrazné situace. „Je to možná i trochu smutné zjištění, že za sto let se toho mnoho v instituci manželství nezměnilo,“ doplnila dramaturgyně činohry Lucie Němečková.

Ibsenova hrdinka Elida Wangelová není daleko od moře šťastná, láká ji volná plocha širého oceánu, navíc pochybuje, zda udělala správně, když se vdala za staršího lékaře. Jednoho dne v nedalekém fjordu přistane loď s cizincem, který jí připomene dávný slib a láká ji, aby s ním odešla. 

Hlavní role patří dvojici z Ibsenovy Nory

Do hlavní role režisér obsadil Evu Novotnou jako ideální představitelku Elidy. Jejího partnera, okresního lékaře Wangela, ztvárňuje Petr Halberstadt. „Elida má v sobě křehkost mořské víly a Eva Novotná má i temné spodní proudy a Petr dokáže představu o lékařích rozbíjet a podat to pravdivým způsobem a vnášet do příběhu mužskou sílu,“ vysvětlil režisér. Stejná dvojice ztvárnila hlavní role také v poslední brněnské inscenaci Ibsenovy Nory.

Inscenace vychází z překladu Františka Fröhlicha. „Jeho překlad je živý, dnešní a srozumitelný. Podporuje humorné části i úšklebky i jízlivosti,“ okomentoval důvod výběru zmíněného překladu Františák. O scénu a kostýmy se postaral Marek Cpin.

Ibsen v současnosti patří k často uváděným autorům, brněnské scény nejsou výjimkou. HaDivadlo má od roku 2015 v repertoáru Stavitele Solnesse. V roce 2013 se ve Studiu Marta hrál Peer Gynt a v Redutě Nora.