Z moravskoslezských domovů vykázali policisté na 1200 osob. Za deset let

Od roku 2007 je možné v Česku vykázat z obydlí podezřelou osobu. V uplynulém desetiletí policisté na severní Moravě zasahovali ve stovkách případů. Z domácností muselo na jejich pokyn odejít více než 1200 osob. „Největší část, zhruba třetina, byla vykázána na Ostravsku, celkem šlo o 408 osob,“ sdělila krajská vrchní komisařka Gabriela Holčáková.

V Moravskoslezském kraji vykázali v roce 2016 policisté z obydlí celkem 122 osob. V roce 2015 se podle Holčákové jednalo o podobný počet lidí – statistici jich napočítali 118.

Mezi provinilci stále jasně převažují muži, mezi loňskými 122 vykázanými osobami byla pouze jedna žena. „Klesl počet dětí, žijících v domácnostech, ze kterých se vykazovalo. Loni šlo o 64 dětí, v roce 2015 o 66 dětí a v roce 2014 se jednalo o 84 dětí,“ uvedla mluvčí. 

Nejčastěji se již tradičně vykazovalo loni v Ostravě (39 vykázaných oproti rekordním 52 vykázaným v roce 2015), nejméně na Novojičínsku – 12 osob (v roce 2015 vykázáno na Novojičínsku 16 lidí, 2014 – 11 osob). Druhá pomyslná statistická příčka náleží Frýdeckomístecku s 25 vykázanými (2015 – 8 osob, 2014 – 28 osob), což při meziročním srovnání znamená výrazný nárůst.
Gabriela Holčáková
vrchní policejní komisařka, Moravskoslezský kraj


Měsíce, ve kterých se v kraji v roce 2016 nejvíce vykazovalo, byly leden (17 případů) a květen (16 událostí). „Na obrácené straně spektra je červenec (4 případy) a prosinec (6 událostí),“ dodala Holčáková.

Poradenská pomoc či konzultace byla v roce 2016 podle ní poskytnuta ve více než 250 případech. Oběti čelily jak verbálním, tak fyzickým atakům. Útočníci často užívali i zbraně, jako sekeru, láhev, kladivo či nůž.

Podle policistky Stanislavy Klečkové, která je členkou týmu ostravských specialistů věnujících se problematice domácího násilí, se ve své praxi kromě týraných žen potkává často se seniory. Výjimkou nejsou ani falešná oznámení, jichž je ale maximálně do deseti za rok. Pachateli domácího násilí jsou podle ní despotičtí a sebevědomí lidé, kteří jsou ale přitom mnohdy na svém partnerovi závislí. „Paradoxně ta násilná osoba je tou závislou osobou, která chce mít tu druhou osobu pod kontrolou,“ řekla policistka.

Uvedla případ ženy, která byla dlouhodobě psychicky i fyzicky týrána. „Byla tam i izolace a ekonomické týrání. Došlo také k tomu, že otec si nepřál, aby měla matka se svým vlastním synem dobré vztahy,“ uvedla Klečková. Žena byla týrána déle než 15 let a nakonec opustila republiku, kde začala nový život, protože v Česku ji muž vždy dohledal.

První poradenské centrum vzniklo v Ostravě

Právě v Moravskoslezském kraji vznikla v uplynulém desetiletí první poradenská místa na policejních služebnách. První speciální poradenské místo bylo zřízeno v roce 2013 v Ostravě. Posléze se inspirovala k obdobné službě i jiná území (Jihomoravský kraj).

V současnosti jsou k dispozici v Ostravě celkem čtyři taková specializovaná centra, kde oběti komunikují s experty. „Cílem je zajistit co nejlepší podmínky pro osoby postižené protiprávním jednáním, páchaným nejbližšími v domácím prostředí,“ doplnila Holčáková.