Obce se snaží zbavit holubů, ať už hroty, sítěmi anebo odstřelem

Bučovice odhánějí holuby sítěmi a hroty (zdroj: ČT24)

Rychle množící se holubi nejsou problém jen velkých měst, ale také menších obcí. Například v Bučovicích na Vyškovsku se rozhodli s ptáky bojovat pomocí hrotů a sítí, přesto se tamní starosta domnívá, že ani ty nejsou úplným řešením. Obce se snaží populaci holubů snížit zejména proto, že jejich trus hyzdí ulice a svou agresivitou poškozuje také omítky.

Vedení bučovické radnice s holuby bojuje už několik let a na různá opatření vynakládá desítky tisíc. Nově nechalo nainstalovat systém ochranných sítí na budovy městského úřadu. „Předminulý rok jsme zainvestovali asi 50 tisíc korun do sítí a bodců, které jsme rozmístili na střechy a okenní římsy. Protože to ale stále není ideální, tak jsme přistoupili k jejich rozšíření,“ vysvětlil místostarosta Bučovic Jiří Horák (KDU-ČSL).

Hroty slouží zejména k tomu, aby zabránily opeřencům v dosedu. Často bývají umístěné třeba na okenních římsách. Sítěmi jsou pak pokrývány větší plochy - střechy, dvorky, ale mohou také překrývat balkony anebo lodžie, tedy místa vhodná ke hnízdění.

Ve Vyškově využívají odchytové klece

Dříve v Bučovicích zkoušeli využívat například i klece k odchytu ptáků, podle Horáka ale nebylo takové řešení účinné. „Krátkodobé řešení příliš nezabralo. Takže se jim snažíme spíše zabránit v hnízdění,“ vysvětlil místostarosta. Jinde se ale odchytové klece využívají - například ve Vyškově. „Pták vleze dovnitř, protože tam vidí žrádlo, tak jde za žrádlem, když projde, tak zapadnou zarážky a už se nedostane ven,“ popsal princip jejich fungování referent Odboru životního prostředí z Městského úřadu ve Vyškově František Vrbacký.

Veterináři pak lapené kusy zlikvidují, ale škody na domech přesto šplhají vysoko. Radnice má proto na stole žádost na podporu opravy kostela - napravit škody po holubím trusu vyjde na 130 tisíc korun.

Některá další města využívají při boji s holuby i vyhlášky, které zakazují jejich krmení. „Nad tím jsme nepřemýšleli. Jednak nevidím problém v tom, že by je přikrmovali. A za druhé je diskutabilní, jaká by byla vymahatelnost takové vyhlášky. Pokud nejsou vymahatelné, tak je jejich přínos v podstatě nulový,“ dodal místostarosta Bučovic.

V Brně sází na odstřel a dravce

Nežádoucích opeřenců se snaží zbavit také v Brně, kde je magistrátem povolen i odstřel ptáků. Povolení ale platí jen pro některé lokality, zejména  okolo zemědělských objektů, kde mají holubi v těchto zimních měsících dostatek potravy pro život.

Brněnští úředníci ale vydávají také povolení k jejich odlovu dravci. Týkají se především sídlišť, například sídliště v Líšni nebo v Židenicích. Někdy stačí k odrazení a vypuzení holubů z daného teritoria jen jejich přítomnost.