Zmizí z centra Brna stříšky na zastávkách? Smlouva s jejich majitelem neplatí

Stříšky na zastávkách hromadné dopravy jsou pro cestující útočištěm před deštěm a větrem. Střed Brna by ale o ně mohl v budoucnu přijít. Radní dané městské části totiž na svém posledním jednání zneplatnili sedm let starou smlouvu se společností EuroAWK, která je vybudovala a vlastní je.

Podle radních mělo tehdejší vedení Brna-středu provozovatele reklamních zařízení vybírat v tendru, místo toho ale dalo zakázku konkrétní firmě. „Smlouva s firmou EuroAWK byla uzavřena neplatně, aniž by proběhlo jakékoli výběrové řízení, takže konkureční firmy neměly šanci přihlásit se do konkurzu,“ popsala situaci mluvčí Brna-střed Denisa Kapitančiková.

Dodala, že městská část si pro posouzení smlouvy nechala vyhotovit tři právní analýzy. „Na jejich základě se potvrdilo, že byla v rozporu se zákonem,“ dodala Kapitančiková.

Společnost EuroAWK se k případu zatím nechce vyjadřovat. „Informace o závěrech či návrzích schválených na jednání Rady městské části Brno-střed nemáme k dispozici. Vyčkáme na oficiální a konkrétní sdělení ze strany městské části Brno-střed společnosti EuroAWK jako smluvní straně,“ uvedl mediální zástupce společnosti Borek Severa.

Brno-střed chce stříšky bez reklam

Městská část by ale chtěla stříšky na zastávkách ponechat, jen bez reklamních vitrín. Ty stávající se proto bude snažit od firmy odkoupit. Do budoucna by její vedení chtělo, aby je spravoval dopravní podnik nebo brněnské komunikace. S oběma společnostmi o tomto záměru bude jednat ještě tento týden ve čtvrtek.