V Brně přibývají noví úředníci, podle opozice jsou zbyteční

V kancelářích brněnského magistrátu přibylo v posledním roce přes čtyřicet pracovníků. Zvyšující se počet zaměstnanců se nelíbí zejména opozici, naopak podle primátora jsou noví úředníci potřeba.  Zatímco v Brně jich je více, v některých menších městech se naopak počet pracovníků na úřadech snížil.

Novou pozici si například zkouší Marie Janečková, která v oddělení motivačních programů s kolegyní vyřizuje příspěvky na roční jízdenky na MHD.  Oddělení bude mít celkem pět zaměstnanců. Podle brněnského primátora jsou noví pracovníci potřeba.

Naopak opozici se přírůstek 42 nových pracovníků na magistrátu nelíbí. „Z mého pohledu to není úplně zapotřebí a finance se mohly investovat i jinde, třeba do oprav komunikací,“ uvedl opoziční zastupitel Pavel Boleslav (ČSSD). Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) oponuje, že vyšší počet zaměstnanců je dán částečně legislativou. „Brno převzalo řadu činností, tak je muselo i fyzicky zajistit. Část je tím, že skutečně chceme, aby se některé věci pohnuly,“ dodal Vokřál. 

  • Průměrný plat jednoho zaměstnance je 350 tisíc korun ročně, tedy necelých třicet tisíc měsíčně a odvody. Na platy pracovníků magistrátu, kterých je 1224, tak Brno ročně vydá více než 428 milionů.

Zuzana Taušová z tiskového odboru magistrátu doplnila, že řada nových míst je spojena s nově vykonávanými agendami, které předtím nikdo nepokrýval. Podle magistrátu takto vzniklo 21 míst. Dalších deset pozic je financováno z externích zdrojů, tedy z dotací Evropské unie. 

Magistrát chce situaci řešit sestěhováním

Přestože jsou pracovníci podle magistrátu potřební, má vedení Brna plán, jak jejich nárůst omezit a snížit náklady. Docílit toho chce sestěhováním osmi magistrátních budov z různých částí města do jedné, která by měla stát v centru města na Malinovského náměstí. Díky jednomu centru by tak úředníci nemuseli přejíždět mezi různými budovami a ušetřili by čas. „Úspory by byly nejenom v tom lidském, ale i v energetických nákladech,“ okomentoval záměr primátor. Do budoucna by chtěl také kolektiv zaměstnanců omladit.

Magistrát by na zmíněném místě k vytvoření centrálního úřadu buď přistavěl kanceláře ke stávající budově, nebo využil nový palác. Podle odhadů cena přesáhne miliardu korun. „Zhruba 600 až 700 milionů bychom získali z prodeje nemovitostí v rámci města, zbytek bychom financovali z vlastních zdrojů,“ dodal Vokřál. Podle něj by se mohlo začít stavět už na konci letošního roku. 

Na brněnského úředníka připadá 308 lidí

I když počet zaměstnanců na brněnském magistrátu v posledních měsících značně stoupnul, přesto má jihomoravská metropole mezi obcemi oslovenými ČT nejméně magistrátních úředníků na počet obyvatel. Zatímco v Brně připadá na jednoho pracovníka 308 lidí, v Břeclavi, Zlíně, Znojmě, Kroměříži, Hodoníně nebo Vsetíně pak mezi 130 a 150 obyvateli. Právě v Hodoníně a Vsetíně plánují letos ještě nabírat. Nejméně obyvatel na jednoho úředníka pak má Uherské Hradiště - 106.