Na Přerovsku začalo sčítání drůbeže a ptactva. Veterináři chtějí mít o chovatelích přehled

Ptačí chřipka na Olomoucku (zdroj: ČT24)

V pondělí vyhlásili veterináři v obcích na Přerovsku kvůli ptačí chřipce ochranné pásmo. Rovněž zde začalo preventivní sčítání drůbeže a ptactva. Epidemiologové totiž chtějí mít přehled o všech chovatelích, kteří by měli okamžitě hlásit každý úhyn. Například v Horní Moštěnici na Přerovsku, kde je ochranné pásmo, chovají drůbež v každém třetím domě, zjistil redaktor České televize Martin Laštůvka.

Zaměstnanci obecního úřadu proto procházejí obcí a zjišťují, jaké druhy a kolik kusů kdo chová. Příslušné dokumenty pak musí obecní úředníci poslat do čtvrtka místně příslušné veterinární správě.

Chovatelé v ochranném pásmu nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území kolem nálezu platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren, přes dezinfekční rohože je omezen i vjezd automobilů do areálů chovů. V obou pásmech jsou zakázány výstavy drůbeže a ptactva.

Ohnisko nákazy je v Lověšicích

V okolí Lověšic, které je ohniskem nákazy ptačí chřipkou na Olomoucku, spadá do ochranného pásma šest obcí včetně Přerova. V desetikilometrovém pásmu dozoru zůstává 52 obcí.

Poté, co obce odešlou seznamy chovatelů drůbeže, veterináři se zástupci samospráv v ochranném pásmu provedou kontrolu všech chovů. Pokud zjistí další ohniska ptačí chřipky, tak bude nutné přikročit k razantnějším opatřením. Veterináři při kontrolách nebudou vstupovat do chovů, aby do nich nezavlekli infekci.

Z kontroly může vyplynout, že třeba bude nutné zlikvidovat všechny chovy v té obci.
Aleš Zatloukal
ředitel krajské veterinární správy

Chovatel v Lověšicích oznámil v pátek postupné uhynutí drůbeže ve dvou dnech. Vyšetření našlo subtyp nemoci H5. Pracovníci veterinární správy v sobotu utratili v Lověšicích 433 slepic a 14 kachen, asi 60 slepic mezitím uhynulo. Eva Hrutkaiová z osadního výboru v Přerově-Lověšicích novinářům řekla, že v obci je chov drůbeže rozšířený. „Slepice má snad každý druhý,“ uvedla. Zástupci výboru zde domácnosti obcházejí právě dnes.

Virus ptačí chřipky byl potvrzen i v tělech dvou uhynulých labutí, které byly nalezeny na Jesenicku. V Olomouci již dříve zjistili veterináři ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. Pokud jde ale o volně žijící ptactvo, ohnisko ani dozorové zóny se nevyhlašují. „Je to upozornění o tom, že se v oblasti virus nachází. A že chovatelé musí být obezřetní a opravdu si dávat pozor,“ podotkl ředitel krajské veterinární správy.

  • Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, potvrzeny byly i úhyny u volně žijících ptáků, kromě Olomouce také v Praze, v Náchodě nebo v Hradci Králové. Čtyři ohniska jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.