Pro střechy výzdoba, pro lidi nebezpečí. Hasiči varují před rampouchy

Hasiči doporučují obezřetnost k rampouchům na střechách (zdroj: ČT24)

Před nebezpečím padajících rampouchů a sněhu ze střech varují v mrazivých dnech hasiči a záchranáři. Třeba v Libereckém kraji pád sněhových převisů a ledu způsobil zranění už několika lidem. Nebezpečný led mají ze střech odstraňovat majitelé budov, řada z nich ale povinnost ignoruje, nebo o ní ani neví.

„Zatím nejzávažnější úraz byl v Rejdicích, kde led spadl na chlapce předškolního věku, kterého jsme transportovali do motolské nemocnice na dětský urgentní příjem,“ popsal případ mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Shoz rampouchů visících ze střechy leží na bedrech majitelů budov, v některých případech jim s tím pomáhají i hasiči. „Kde hrozí pády rampouchů a sněhových převisů na děti ze škol, školek nebo například na zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory,“ upřesnila mluvčí hasičů v Libereckém kraji Zdenka Štrauchová. Hasiči ale můžou vlastníkům domů doporučit některou z odborných firem.

Vlastníkům domů hrozí při neodstranění rampouchů ze střech pokuta 300 tisíc

O síle padajících rampouchů se nedávno přesvědčili také pracovníci sklárny v Harrachově, kde kusy ledu zničily část střechy. Pádem z hutní haly z výšky čtyř až pěti metrů na plochou střechu zničil led asi 200 metrů čtverečních její plochy.

V Jablonci nad Nisou i Liberci se na rampouchy a sníh sjíždějící ze střech zaměřila i městská policie. Majitele domů upozorňovala na nebezpečí, které od rampouchů hrozí. Pokud majitelé sníh a led z domů neuklízejí, může to skončit ve správním řízení pokutou až 300 tisíc korun, v případě vážného zranění může být postih ještě citelnější.