První tréninky už probíhají. Ostrava přivítala evropské mistrovství v krasobruslení

ME v krasobruslení (zdroj: ČT24)

V Ostravar Aréně se už odehrávají tréninky závodníků, kteří se zde v následujících dnech utkají o tituly nejlepších evropských krasobruslařů. „První závodníci už začali přijíždět v sobotu,“ zjistila na místě redaktorka České televize Pavla Daňková. Šampionát se v Ostravě uskuteční od 25. do 29. ledna.

Úsilí pořadatelů, kteří se snaží zajistit pro mistrovství co nejlepší podmínky, popsal Stanislav Žídek, prezident organizačního výboru. „Sledujeme kvalitu ledu, o tom se hodně diskutuje,“ poznamenal mimo jiné.

Organizátoři podle Žídka postupně uvolňují do prodeje také další série vstupenek. Lidé by se mohli dočkat lístků na závěrečná dějství šampionátu, jejichž uvodní sada již byla zcela vyprodaná. Zatím jsou k dispozici lístky na termíny od 25. do 27. ledna.

Stav arény pro krasobruslaře krátce ohodnotil také ambasador ME v krasobruslení Tomáš Verner. Zázemí je podle něj včetně ledové plochy výborně připraveno. „Nikdo ze sportovců si na kvalitu ledu zatím nestěžoval,“ poznamenal.

Krasobruslařské mistrovství Evropy by mohlo zhlédnout na 40 tisíc diváků. Podle pořadatelů by se tím pětidenní šampionát s průměrem kolem osmi tisíc návštěvníků na den zařadil mezi úspěšné.

Evropský šampionát krasobruslařů se do České republiky vrací po osmnácti letech, naposledy jej hostila v roce 1999 Praha. Po čtyřech letech v klání navíc čeští reprezentanti obsadí všechny kategorie.

Na bezpečnost návštěvníků, sportovců a hostů bude během blížícího se evropského šampionátu krasobruslařů v Ostravě každý den dohlížet až 150 policistů. A to nejen v hale a jejím okolí, ale i v hotelích a na Masarykově náměstí v centru města, kde bude po celou dobu akce umístěna zóna pro fanoušky. Do opatření se zapojí i Útvar rychlého nasazení.

Pořadatelé očekávají celkovou návštěvnost v ostravské hale okolo 40 000 lidí. Kontroly při vstupu do haly budou provádět pracovníci najaté bezpečnostní agentury. Nebudou využívat bezpečnostní rámy, ale pouze mobilní ruční detektory na kov a výbušniny. Kontrolovat budou každého příchozího. Do haly nebudou lidé vpuštěni například s tyčemi, noži, zbraněmi či vším, co by jako zbraň mohlo posloužit.

Hotely mají poslední volné pokoje

Hotely v Ostravě zaznamenaly na příští týden, kdy se ve městě bude konat Mistrovství Evropy v krasobruslení, zvýšený zájem o ubytování. Většinou mají poslední volné pokoje. Generální manažer hotelu Park Inn, který se nachází nedaleko centra města, Petr Frýdl řekl, že kapacita hotelu je téměř naplněna.

Poptávka na období, kdy se koná krasobruslařské ME, je podle něj zvýšená, ale nedá se srovnat s mistrovstvím světa v ledním hokeji před dvěma lety. Většina hostů je ze zahraničí. „U nás je všeobecně během roku více hostů z ciziny. Mistrovství v krasobruslení se účastní více států, takže se dá říct, že má více států zastoupení i v hotelu,“ řekl Frýdl.

Téměř obsazeno má rovněž hotel Harmony Club v ostravské čtvrti Mariánské Hory. „Během příštího týdne máme volných posledních pár pokojů, řádově tři až pět pokojů každý den,“ uvedla Barbora Hurníková z obchodního oddělení hotelu.

Provozovatel hotelu Isora v okrajové ostravské čtvrti Koblov Lukáš Raiskub řekl, že jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje už má hotel na příští týden obsazené, ale má ještě volné třílůžkové pokoje. „Většina našich hostů ale nepřijede kvůli krasobruslení, ale kvůli výstavě Infotherma, která se koná na Černé louce. Jsou u nás hlavně vystavovatelé, řekl bych, že těch je tak 60 procent hostů, na krasobruslení přijelo 40 procent,“ řekl Raiskub. Třílůžkový pokoj přijde v hotelu na 1645 korun za noc.

Zcela plno už má například hotel Imperial v centru města. „Většina pokojů byla obsazená dlouho dopředu,“ řekla Monika Sýkorová z rezervačního oddělení hotelu.

  • Ostravar Aréna (dříve ČEZ Aréna, Palác kultury a sportu) - jedna z dominant Ostravy, která byla dokončena a slavnostně otevřena v roce 1986. Za dobu své existence se stala významným sportovně-kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd, sportovních turnajů a jiných vyhledávaných akcí. Hala je domácím prostředím hokejového týmu HC Vítkovice Ridera.
  • Na přelomu let 2003 a 2004 prošla rekonstrukcí a modernizací a slavnostně byla znovuotevřena 6. dubna 2004 koncertem José Carrerase. Od roku 2016 nese hala název Ostravar Aréna. V současnosti je hala jedním ze sportovišť patřících společnosti Vítkovice Aréna, a. s. S kapacitou až 12 500 diváků je jednou z největších víceúčelových hal v České republice a díky modernímu technickému vybavení, množství variant svého vnitřního uspořádání a šíří poskytovaných služeb může poskytnout zázemí i pro náročné akce.