Palacha si Zlín připomíná stovkami svíček, řetěz se táhne půl kilometru

Happeningem se stovkami svíček si Zlín připomíná smrt studenta Jana Palacha. Zemřel přesně před 48 lety, tři dny poté, co se na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa. Jeho pohřeb se poté stal manifestací za svobodu a demokracii.

Smrt dvacetiletého studenta uctívají lidé vytvořením pomyslného světelného řetězu dlouhého přes půl kilometru. Svíčky zapalují na Gahurově prospektu pod bývalým Domem umění. „Prostor mi evokoval Václavské náměstí v Praze svou délkou i šířkou a cítil jsem potřebu událost nějak výrazně připomenout. Mrzelo mne, že se na takové dějinné okamžiky pomalu zapomíná,“ okomentoval happening jeho autor a zlínský výtvarník Petr Dosoudil.

Řetěz ze svíček se rozsvítí ve Zlíně podruhé, nyní za podpory města.  Loni se rozhořelo jako připomínka studentovy smrti zhruba 800 svíček, které vytvořily svítící řetěz dlouhý 770 metrů. Jejich knoty zapalovalo přes 120 lidí a světlo, které vydávaly, byl viditelný i z protějšího sídliště Jižní Svahy. 

„Kdyby nebyly pozitivní reakce na loňskou akci, nebyla by ta letošní. Největší ohlasy byly od přátel z výtvarných a architektonických kruhů, ale velkou podporu jsem zaznamenal z Městského divadla ve Zlíně,“ uvedl výtvarník.

Palachův pohřeb byl manifestací za svobodu

Dvacetiletý student Palach se na Václavském náměstí 16. ledna 1969 polil hořlavinou a zapálil. Po třech dnech podlehl těžkým popáleninám. V dopise, který zanechal na místě svého činu, vyzýval k učinění kroků na záchranu posledních zbytků demokracie. Žádal zrušení cenzury a zákaz rozšiřování okupačního tisku.

Jeho pohřeb se stal manifestací za svobodu a demokracii, smutečního průvodu Prahou se zúčastnilo na 200 tisíc lidí. Palachův příklad následovali další lidé, mezi nimi i student Jan Zajíc, jenž se upálil 25. února 1969.