Zloději na horách kradou o 106. Nezastaví je kamery ani světla

Události ČT: Za nalezení ukradených strojů nabízejí majitelé v Krkonoších milion (zdroj: ČT24)

Zimní sezona na horských střediscích je zlatý důl pro zloděje, jen v Krkonoších už stihli od začátku roku napáchat škodu přes milion korun. Mizí všechno od sportovního vybavení přes auta lyžařů až po stroje, bez kterých se v tomto období majitelé tamních chat neobejdou. Třeba ve Špindlerově Mlýně je přes zimu desetkrát víc lidí než po zbytek roku. Počet policistů, kteří je mají ohlídat, ale zůstává stejný.

Tři muži se neostýchali ukrást čtyřkolku v ceně osobního auta, nevadila jim světla ani kamery. A jejich nenechavé ruce vše zvládly za pár minut. „Škoda je 850 tisíc,“ popisuje majitelka boudy ve Špindlerově Mlýně Aneta Morcinková. A protože nemá jiné vozidlo, za které by mohla přidat vlek, výrazně jí ztráta komplikuje dopravu zavazadel.

A není to tak dlouho, co zmizel již druhý čtyřkolový stroj i od hotelu v centru Špindlerova Mlýna. Policie pachatele nenašla. Morcinkovi vypsali za nalezení ukradených věcí odměnu rovný milion korun. „Jde o princip a o to, abychom pomohli společnosti a dali těm zlodějům vědět, že to tady nebudou mít tak jednoduché,“ říká Petr Morcinek.

Ačkoli se policisté snaží dělat, co svedou, v zimě tu bývá jeden strážník na pět tisíc lidí. Často navíc stojí proti dobře organizovaným skupinám. „Za posledních 14 dní to jsou lyže, drahé bundy, jeden pokus o krádež auta, je to v celých Krkonoších. Od Špindlerova Mlýna po Pec pod Sněžkou a Malou Úpu,“ shrnuje policejní mluvčí Šárka Pižlová.