Jablonec dál bojuje s kalamitou, meteorologové varují před mrazy

V Jablonci nad Nisou platí kvůli víkendovému sněhovému přívalu už třetí den kalamitní stav, na odklízení sněhu pracují technické služby čtyřiadvacet hodin denně. V Novém Městě pod Smrkem, kde kalamita od pondělí rovněž platila, se situaci už podařilo zvládnout.

V Jablonci napadlo od soboty do pondělí bezmála šedesát centimetrů sněhu. I v noci na středu zde proto pokračovaly práce na jeho odklízení, kvůli koridoru pro nákladní auta byla v noci uzavřená také frekventovaná ulice Pod Vodárnou a navazující komunikace ve směru na Liberec–Harcov, kterou motoristé používají jako jednu z objízdných tras po dobu výstavby rychlého spojení mezi Libercem a Jabloncem.

Kalamitní stav daný přívalem sněhové pokrývky se naopak už podařilo odvolat v Novém městě pod Smrkem, kde ho – shodně s Jabloncem – vyhlásili v pondělí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dopravní situace v kraji se od víkendu zlepšila. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a vlhké, v horských oblastech může být slabá vrstva sněhu. Hůře sjízdné jsou silnice nižších tříd, které se neudržují chemicky – tvoří se na nich vyjeté koleje. Silnice v Libereckém kraji lemují vysoké sněhové mantinely, jež ztěžují výhled, řidiči by proto měli být velmi opatrní. Všechny silnice v kraji jsou ale podle silničářů průjezdné a sjízdné.

Pro kamiony nad šest tun zůstává od 2. ledna uzavřena silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy na Liberecku přes Oldřichovské sedlo. Silnice se nesolí a pro nákladní dopravu je nesjízdná. Silničáři předběžně počítají s tím, že zůstane pro nákladní dopravu uzavřená do konce ledna. Alternativní trasa vede po silnici 13 přes Frýdlant, ta se udržuje chemicky.

Přituhne. Meteorologové varují před dalšími mrazy

Odklízení sněhu komplikují silné mrazy posledních dní a podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu se situace v dohledné době nezmění.

Ve středu večer a v noci na čtvrtek mají na některých místech republiky teploty klesnout až pod minus dvanáct stupňů, ojediněle až k minus sedmnácti stupňům. Mrznout má hlavně v Čechách, v Kraji Vysočina a na východě Zlínského kraje. Teploty hluboko pod bodem mrazu vydrží v celém Česku minimálně do konce tohoto týdne.

Do dnešního večera platí na Moravě a ve Slezsku varování před sněhovými jazyky, které může vytvářet čerstvý vítr v kombinaci s prachovým sněhem od poloh nad 500 metrů nad mořem. Večer vítr zeslábne a riziko tvorby sněhových jazyků se sníží, uvedli meteorologové.