Chrášťovice nechtějí druhý kamenolom. Firma slibuje práci a opravu silnic

Chrášťovice nechtějí druhý kamenolom (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Chrášťovic a okolních obcí na Plzeňsku bojují proti otevření nového kamenolomu. Upozorňují, že jeden už je v provozu nedaleko obce. Místní se navíc obávají škodlivých účinků na jejich zdraví. Soukromý investor ale svůj zájem hájí. V regionu chce nabídnout nová pracovní místa a slibuje, že silnice, které by při převozu štěrku poničil, opraví.

Jeden kamenolom už je nyní v provozu v Mladoticích nedaleko Chrášťovic. Obce proto ve svém okolí další nechtějí. „Co čtyři minuty tu bude jezdit nákladní automobil,“ obává se místní rodák Jan Maroušek.

Lidé už proto v petici nasbírali přes šest set podpisů. Mají strach, že přijdou o zdroje pitné vody a odmítají se také smířit se životem v hluku a prachu. Místní obyvatelé se navíc bojí i toho, že by těžká technika při projíždění úzkých uliček v obci poničila statiku domů.

Za obcemi stojí i kraj, rozhodne ministerstvo

Investor slibuje, že silnice opraví a nabízí i nová pracovní místa. „Chceme lom otevřít. Máme zájem vybudovat pracovní místa. Deklarovali jsme zájem přispět nejen ke zlepšení životního prostředí, ale i komfortu v místě. To se týká oprav některých silnic,“ řekl České televizi zástupce společnosti Haines Servis Robert Terrich.

Předpoklad umístění nového kamenolomu
Zdroj: ČT24

Obyvatelé Chrášťovic a okolních obcí bojují proti kamenolomu už druhým rokem. V roce 2015 krajský úřad jejich námitkám vyhověl a vydal zamítavé stanovisko. Nynější hejtman Josef Bernard (ČSSD) dřívější verdikt odboru životního prostředí potvrdil: „Musíme být v tomto ohledu nezávislí, nicméně vyjadřujeme i naše stanovisko, a to je dnes záporné.“

Zda se nakonec kamenolom v místě otevře, rozhodne v poslední fázi ministerstvo životního prostředí.