Běžkaři si užívají sněhu. V Moravskoslezském kraji mohou využívat stovky kilometrů tratí

Běžkaři mají ideální podmínky (zdroj: ČT24)

Běžkaři si díky mnoha dobře upraveným tratím užívají zimu. Jen v Moravskoslezském kraji jich mají k dispozici několik stovek. V Beskydech aktuálně leží od 30 do 80 centimetrů přírodního sněhu, v Jeseníkách o něco méně. Údržba tratí ale není levná – krajský úřad mezi jejich správce letošním zimu rozdělil 3,5 milionu korun.

Je to přitom o 500 tisíc méně než v loňské období. Například podle provozovatelů Ski areálu Mosty u Jablunkova dotace nepokryjí veškeré náklady. Nestačí na pořízení sněžného vozidla, servisy a další doprovodné náklady, jak sdělil zdejší provozní Jaroslav Bojko.

Ani přesto zde neuvažují například o zpoplatnění tratí. „Rolba na ně znovu vyjede zítra ráno – a upraví celou 23kilometrovou trasu z Mostů u Jablunkova přes Hrčavu až na Gírovou.“

V Mostech u Jablunkova aktuálně leží 15 centimetrů přírodního sněhu. Běžkaři tady mohou využít třiceti kilometrů upravených běžkařských tratí.

Jaký bude osud místního lyžařského areálu?

V regionu se mají již ve druhé polovině ledna dražit pozemky, na kterých leží lyžařský areál v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Obecní úřad, který vlastní technické vybavení areálu, se obává, že nový majitel může komplikovat provoz lyžařského střediska. Sdělil to starosta obce Josef Szotkowski.

Pozemky v lyžařském areálu se mají v lednu dražit
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Důvodem dražby je krach firmy Ski Beskydy. Dřívější provozovatel vleků vinou zadlužení skončil v konkurzu, dražbu nařídil insolvenční správce.

Obec do rozvoje areálu a technického vybavení podle něj v posledních 15 letech investovala kolem 50 milionů korun. „Nyní jsou naše investice ohroženy. Uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Szotkowski s tím, že obec se do dražby nezapojí. „Cena je nepřiměřeně vysoká. Je mimo realitu,“ řekl. Do dražby půjde 260 427 metrů čtverečních pozemků za cenu přesahující 26 milionů korun. Jen malá část pozemků ale souvisí s lyžařským areálem.