V Novém Boru hořel pečovatelský dům. Šest lidí je zraněných

Dům s pečovatelskou službou v Novém Boru - Arnultovicích na Českolipsku zachvátil požár. Starší muž utrpěl těžké popáleniny. Dalších pět lidí se nadýchalo kouře, převezeni byli do českolipské nemocnice. Hasiči ve spolupráci s pečovatelkami evakuovali ze silně zakouřených prostor 26 lidí do částí domu, které nebyly požárem zasažené. Příčina a výše škod se budou zjišťovat.

U staršího muže je kromě popálenin podezření na inhalační trauma, což jsou poškozené plíce v důsledku nadýchání horkých zplodin. „Odvezli jsme ho na popáleninové centrum do pražských Vinohrad,“ uvedl Georgiev. Kvůli počasí nemohl letět vrtulník, zraněného proto převážela sanitka.

Škodlivin se nadýchalo pět lidí. „Konkrétně dva strážníci, jeden člen dobrovolné jednotky hasičů, jeden policista a jedna zaměstnankyně domu,“ upřesnila krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasičům byl požár v ulici Svatopluka Čecha nahlášen v 8:14. Vznikl v jednom z přízemních bytů, který obýval těžce popálený muž. „Požár zasáhl obytný pokoj s kuchyní,“ uvedl Štrauchová. K likvidaci požáru stačil jeden vysokotlaký proud.