Ve středočeských Čelákovicích se propadl strop ve škole, zranil hasiče

Na škole ve středočeských Čelákovicích spadl ze stropu v jedné z učeben sádrokartonový podhled. Ve společné budově základní školy a gymnázia v té době nikdo nebyl, při odstraňování zbytků podhledu ale spadla deska na jednoho hasiče. Vrtulník ho přepravil na vyšetření do nemocnice.

K havárii došlo kvůli prasklému topení. „V patře, které užívá gymnázium, došlo k prasknutí ventilu u topení vlivem mrazu, následně došlo k zatečení vody do sádrokartonové konstrukce stropu, který váhu nasáklé vody neudržel. Strop tak spadl v učebně chemie,“ řekl starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). Podhled spadl v místnosti užívané jako laboratoř.

 Po desáté hodině spadla podle redaktorky ČT Evy Šelepové část stropu na jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů. „Hasiči odklízeli zbytky desek, když jednomu ze zasahujících hasičů spadla promáčená měkká deska na záda. Z preventivních důvodů byl letecky transportován do vojenské nemocnice ve Střešovicích, aby se vyloučilo vážné zranění,“ řekl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Muž utrpěl vážná zranění, má zřejmě poraněnou krční páteř, ale na životě ohrožený není.

UvR: Spadnutý strop naštěstí nepoškodil chemikálie v laboratoři (zdroj: ČT24)

Základní škola na svých webových stránkách uvádí, že je vzhledem k havárii budovy omezena výuka. „Situace je pod kontrolou a dětem žádné nebezpečí nehrozí. Ve škole je vypnutý proud a školní kuchyně nevaří,“ uvádí škola.

Městský portál pak uvádí, že v případě gymnázia je čtvrteční výuka zcela zrušena.

Podle starosty by se škola měla do původního stavu vrátit během dvou týdnů. Budovu musí ještě zkontrolovat statik.

Strop o ploše zhruba padesát metrů čtverečních spadl v noci na dnešek také v jedné ze skladovacích hal v Radonicích u Prahy. Jeho pád způsobilo prasklé potrubí s vodou, které zásobuje takzvané sprinklery, tedy sprchy, které v případě požáru zahájí hašení objektu. Událost se obešla bez zranění.