Pulčínský ledopád nabízí jedinečnou podívanou. Je největší za poslední roky

Odlehlé údolí v Pulčínských skalách na Vsetínsku zdobí ledopád, díky současnému počasí je největší za posledních několik let. Radost mají nejen turisté, ale také vědci. Několikametrové ledové rampouchy jsou jedinečné svým karamelovým zbarvením, které způsobují takzvané sněžné řasy.

Pulčínské skály patří k největším skalním městům moravské části Karpat. Tvoří je skalní stěny a kamenné moře. V zimním období se v kaňonu Ancona, který tak kdysi nazvali trampové, tvoří několikametrové ledové rampouchy. Vede k nim dva a půl kilometru dlouhá značená stezka, která není příliš náročná. Komplikovat ji může snad jen velký mráz, v posledních dnech přes deset stupňů pod nulou. Vynaloženou energii ale příroda mnohonásobně vrátí.

Mrazy si letos daly záležet. Díky nim pískovcové skalní římsy v kaňonu Ancona pokryly desítky ledopádů. Největšímu místní říkají Kudrnatý a nyní je největší za poslední léta. Ledopády mají okrovou až karamelovou barvu. Namísto oxidů železa vědci našli v ledu sněžné řasy. Čím náročnější klimatické podmínky, tím se jim daří lépe a led barví o to intenzivněji. „Mají pigmenty, tak jako na podzim se barví listí, tak tyto sněžné řasy obsahují barviva,“ vysvětluje Blahoslav Maršálek z Botanického ústavu AV ČR.

Ledopády leží v Národní přírodní rezervaci Pulčín-Hradisko, kde se mimo vyznačené cesty nesmí chodit. Pro přístup k ledopádům existuje výjimka a značená cesta je turistům k dispozici až do konce března. „ Turisté musejí jít k ledopádům značenou cestou a stejnou cestou se vrátit zpět,“ vysvětluje Jaromír Navrátil z Asociace strážců přírody ČR.

Ledopádů je v oblasti víc, strážci přírody ale lokality tají. Kvůli zachování rovnováhy v přírodě i nebezpečným přístupovým cestám.