V metropoli se dá bruslit i běžkovat. Praha 5 uvažuje o sjezdovce v Motole

Praha 5 zvažuje vybudování sjezdovky v Motole (zdroj: ČT24)

Za zimními sporty nemusí lidé jezdit až na hory. Sáňkovat, bruslit nebo běžkovat mohou i v hlavním městě. Praha 5 dokonce uvažuje o zrekonstruování sjezdovky v Motole. V metropoli a okolí se v následujících dnech sice lehce oteplí, nový sníh by měl ale napadnout už o víkendu.

Skipark pro běžkaře je v zimě k dispozici například u chuchelského dostihového závodiště. Provozovatelé většinou okruh musí zasněžovat. Letos je ale na běžkování sněhu dostatek. Běžkovat se dá i v Divoké Šárce, Hostivařském lesoparku, Kunratickém lese, na Ladronce nebo v oboře Hvězda.

Kdo rád bruslí, může vyzkoušet kluziště na Ovocném trhu v centru města. Otevřené je do konce ledna každý den. Lidé mohou využít i venkovní kluziště na Pankráci a v Dejvicích nebo zimní stadiony. Zamrzlá je i řada rybníků v okrajových částech Prahy.

Kam v Praze na běžky
Zdroj: ČT24

Praha 5 pak nově začala uvažovat, že by v Motole zrekonstruovala původní sjezdovku, která zde byla v 80. letech. Mezi náletovou zelení stojí stále sloupy původního vleku. Zatím je ale vše jen ve fázi úvah. 

„Byla to maličká sjezdovka. Uvažujeme, jestli by ji šlo znovu zprovoznit, aby ji využívaly naše děti,“ řekl ČT místostarosta Lukáš Herold (ODS). Radnice podle něj musí zvážit hlavně počasí a musela by se dohodnout i s vlastníkem přilehlých budov. Ten má podle zástupců radnice myšlenky stejné, ale s radnicí se zatím nedohodl na způsobu, jak je realizovat.

Místo pro sjezdovku v Motole
Zdroj: ČT24

Opozice: Stejná fantasmagorie jako ruské kolo

Záměr ale kritizuje opozice. „Po ruském kole přichází vedení Prahy 5 s další fantasmagorií, kdy chce hned v sousedství přírodního parku v Motole vybudovat lyžařskou sjezdovku. Hlavním vlekařem pan starosta, prodavači lístků vážení členové rady a druhou trať mohou udělat na kopci skládky Motol, která by konečně našla využití,“ podotkl opoziční zastupitel a bývalý místostarosta Lukáš Budín (SZ).

V blízkosti Prahy je sjezdovka Chotouň nedaleko Jílového u Prahy. Vhodná je především pro rodiče s dětmi a začínající lyžaře.

iReportér Jaroslav Švehla: Víkendové běžkování v Chuchli (zdroj: ČT24)