Moravskoslezský kraj stále halí prach. Na Zlínsku ho ubývá

V Moravskoslezském kraji trvají špatné rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl v úterý ráno překročen na všech měřicích stanicích, ve Věřňovicích na Karvinsku to bylo desetinásobně. Naopak na Zlínsku meteorologové regulaci díky sníženým koncentracím polétavého prachu odvolali.

Smogová situace vyhlášená v pondělí ale i nadále zůstává v platnosti, sdělila Andrea Kvapilová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Limit 50 mikrogramů na metr krychlový denní koncentrace nyní v kraji překonávají dvojnásobně stanice ve Valašském Meziříčí a v Uherském Hradišti.

V pondělí v 15:00 byla ve Valašském Meziříčí naměřena denní koncentrace polétavého prachu 231,9 mikrogramu na metr krychlový, dnes v 10:00 klesla na 134,7 mikrogramu. Ve Zlíně v pondělí ve 14:00 bylo naměřeno 137,8 mikrogramu na metr krychlový, v 10:00 zde zjistili už jen 68,7 mikrogramu na metr krychlový.

V Uherském Hradišti bylo v pondělí v 16:00 naměřeno 113,9 mikrogramu, v 10:00 zde meteorologové ve vzduchu zjistili 105,2 mikrogramu na metr krychlový polétavého prachu. V Otrokovicích pondělní maxima dosáhla téměř dvojnásobku limitu, v 6:00 zde bylo naměřeno 74,5 mikrogramu na metr krychlový. Jen mírně limit překračovaly hodnoty naměřené v Těšnovicích u Kroměříže, kde v 10:00 platila hodnota 69,4 mikrogramu na metr krychlový.

  • Meteorologové vyhlašují smogovou situaci, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Regulace se vyhlašuje, pokud průměr koncentrací překračuje 150 mikrogramů na metr krychlový. Při regulaci podniky v jiných regionech omezují výrobu, ve Zlínském kraji však kromě tepláren velký znečišťovatel ovzduší chybí.
  • Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli omezit pobyt venku a vyhnout se fyzické námaze. Doporučení platí zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy a využívat veřejnou dopravu.

Na severní Moravě ničí lidem zdraví smog od soboty

V Moravskoslezském kraji byla smogová situace vyhlášena v sobotu a stupeň regulace zde platí od neděle. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na území Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka tak stále platí vyhlášený signál regulace, některé průmyslové podniky proto musí například omezit výrobu a dodržovat další regulační opatření.

Věřňovice na Karvinsku poblíž polských hranic zaplavil smog
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se dnes mezi 6:00 a 7:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 138 do 501 mikrogramů na metr krychlový. Příznivé zatím nejsou ani aktuální hodinové koncentrace polétavého prachu, a meteorologové tak stále situaci v kraji hodnotí jako velmi špatnou nebo špatnou. Například ve Věřňovicích bylo ráno naměřeno 758 mikrogramů na metr krychlový. Dnešek zřejmě výrazné zlepšení situace nepřinese.

„Rozptylové podmínky budou nepříznivé. Nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace,“ uvedli meteorologové. 

Kvalitu ovzduší v kraji výrazně ovlivňuje nejen průmysl, ale také doprava, topení v domácnostech či škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska.