Lidé v Brně si nechtějí elektronickou jízdenku nahrát na platební kartu. Bojí se jejího zneužití

Za první týden nového roku si v Brně pořídilo novou elektronickou jízdenku dvanáct tisíc lidí. Čtyřicet procent zaregistrovaných ale nemá zájem načíst si jízdenku na svoji platební kartu a kupují si od dopravního podniku raději anonymní nosič. Bojí se zneužití karty. Dopravní podnik ale tvrdí, že není důvod k obavám.

Už dvanáct tisíc lidí si za první týden nového roku pořídilo novou elektronickou jízdenku. Více než polovina z nich požádala o takzvaný příspěvek na roční jízdné. Podmínkou je trvalé bydliště v Brně a žádné dluhy vůči městu. Tisíce lidí už využilo služeb kontaktního centra Dopravního podniku, které s novými elektronickými jízdenkami pomáhá.

  • 1. registrace na internetu www.brnopas.cz
  • 2. výběr karty
  • 3. zakoupení vybrané jízdenky
  • 4. ověření osobních údajů a nároků na slevu na prodejnách DPMB
  • 5. jízdenka funguje
  • 6. podání žádosti na slevu na magistrátu 

Pět tisíc devět set lidí si nové jízdenky pořídilo na anonymních platebních kartách. Bojí se totiž zneužití údajů nebo třeba falešných revizorů. Odborník na platební karty z Vysokého učení technického Martin Henzl ale tvrdí, že riziko není o moc vyšší, než když člověk nosí platební kartu v peněžence v kapse. „Určité malé riziko tu je, ale případná transakce, kterou by falešný revizor provedl, se dá snadno dohledat,“ říká Martin Henzl.

  • Počet zaregistrovaných zákazníků - 15 300
    Počet zaregistrovaných karet  - 14 900 (z toho 5900 anonymních) 
    Počet zakoupených jízdenek - 12 000 (naprostá většina za 4 750 Kč)
    Tržby za tyto zakoupené jízdenky  -  přes 55 milionů Kč 
  • zdroj: DPMB

První den prodeje jízdenek dokonce anonymní karty Dopravnímu podniku došly. Nepočítal s tím, že jim budou lidé dávat přednost. I mluvčí Dopravního podniku Barbora Lukšová říká, že zneužití platební karty a falešných revizorů není třeba se obávat. „V uplynulých deseti letech nezaznamenal žádného falešného revizora, navíc v některých vozech je také kamerový systém,“ řekla Barbora Lukšová.

Dopravní podnik nabízí na karty také bezpečné obaly. „My máme na obalu náš logový proužek, který vlastně znemožní přečtení čísla karty. Zařízení revizorů, kteří budou kontrolovat karty, jsou nastavena pouze na čtení,“ vysvětlil vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

Jízdenku si zájemci musí koupit přes internet. Kvůli vyřizování dotací teď magistrát zaměstnal další úředníky, kteří začnou lidem vyplácet peníze. Přibylo jich pět. Zatím v žádostech kontrolují chyby. V žádostech lidé například vyplňují špatně údaje nebo nesplňují podmínku bezdlužnosti.

„Tyto osoby budeme příští týden vyzývat, aby se spojili s oddělením místního poplatku. Pohledávky dořešili a pak se nám znovu ozvali,“ říká vedoucí Oddělení životního prostředí Magistrátu města Brna Martin Vaněček. První žadatelé dostanou příspěvek na roční jízdné na své konto ale nejdřív na konci března. Novou elektronickou jízdenku by si podle magistrátu mohlo pořídit až 50 tisíc lidí.