Žloutenka se na jihu Moravy stále šíří. Přibylo šest nemocných včetně dětí

V prvním týdnu nového roku přibylo na jižní Moravě šest nových případů žloutenky. Podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek stále trvá možnost nákazy. Mezi novými nakaženými jsou dva žáci z brněnské základní školy Masarova v Líšni. Podle ředitele školy Iva Zálešáka se ale infekce včasnou prevencí dál nešíří.

Dvě třídy, kde se nákaza objevila, nyní chodí zvlášť na obědy, odděleně tráví i přestávky a mají pro sebe také vyhrazeny sociální zařízení. Škola má zvýšená hygienická opatření už od začátku školního roku, kdy se infekce objevila poprvé. 

Vedoucí protiepidemického odboru nechtěla odhadovat, zda už je nákaza hepatitidou typu A na ústupu, protože se některé případy z prosince a období svátků mohou projevit až v lednu. „Nicméně lze říct, že máme opatření v devíti školách a některá už budou v příštích týdnech končit,“ okomentovala situaci Ciupek.

Přísná opatření kvůli žloutence musely na začátku prosince přijmout také tři školy v Jihočeském kraji. Na každé ze škol totiž onemocnělo jedno dítě a desítky jejich spolužáků musely do karantény.

Potvrzených případů žloutenky je přes 450

Podle ní se podařilo zabránit tomu, aby se nákaza dostávala na více dětí ve školních zařízeních nebo kolektivech. Hygienici vždy provedli opatření, pokud se někde objevil nemocný jednotlivec. „Lví podíl na tom mají pedagogové, kteří poučili děti k takové hygieně. Další věcí je vakcinace, takže se nám podařilo děti včas naočkovat,“ vysvětlila Ciupek.

Jiná situace byla v rodinách, kde se postupně nakazilo více členů. Hygienici už provedli protiepidemická opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Tím zabránili rozšíření. Za poslední týden loňského roku přibylo deset nemocných, takže byl loni celkový počet potvrzených případů 448. S novými případy je celkem už 454 potvrzených pacientů se žloutenkou. Největší nárůst 30 případů za týden byl loni v létě. 

Žloutenka typu A („nemoc špinavých rukou“) je infekční zánět jater. Virus této hepatitidy je značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.

Inkubační doba je 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky – bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.

V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.

Model viru žloutenky
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock