Vězeňkyně začnou pracovat v bývalé kotelně. Opravit ji pomáhali odsouzení

Vězni pomáhali se stavbou centra (zdroj: ČT24)

Ženy vězněné v opavském středisku nyní dostaly další možnost ke vzdělávání a práci. V bývalé kotelně, kterou pomáhali opravit také odsouzení, mají od února mimo jiné šít či si doplňovat a rozšiřovat znalosti.

Nové prostory, které vznikly z deset let nepoužívané kotelny, by měly dát pracovní příležitost přibližně třicítce odsouzených. „Jde o ženy, které mají přísnější tresty a nemohou tak pracovat mimo prostory věznice,“ poznamenala redaktorka České televize Jana Doleželová. 

V současné chvíli je v opavské věznici na 260 žen. „V Opavě pracuje 57 procent odsouzených a teď se díky novým prostorám toto číslo ještě navýší,“ dodala Jana Doleželová.

Vězeňkyně by se měly v nových místnostech věnovat také šití. Zaměstná je jedna z firem, která už do areálu dodává potřebné technologie. Jako šičky přitom odsouzené nemusely nikdy pracovat – společnost je zaučí.

Vzdělání má usnadnit návrat do běžného života

Díky nové budově vznikla nejen nová pracovní místa, ale také prostory pro vzdělávání žen. „Vzdělávat se budou zejména ve finanční gramotnosti, v práci na počítači, komunikaci a sociálních dovednostech. A to tak, aby se po výkonu trestu co nejlépe začlenily do společnosti,“ dokončila Jana Doleželová.

Další etapu vzdělávání zde absolvují ty ženy, kterým zbývá do konce trestu půl roku až rok, upřesnila Kateřina Gatnarová, mluvčí Vězeňské služby Opava.

Rekonstrukce a rozšíření kotelny začala loni v červenci. Na stavebních pracích se podílela i skupina odsouzených osob. Proměnu objektu se podařilo zajistit i díky prostředkům z takzvaných Norských fondů. Náklady na stavební činnost vyčíslila věznice na 8 milionů korun.