Chřipka se šíří jihem i západem Čech, domovy důchodců a nemocnice zamykají dveře

Reportáž: Chřipka se šíří na Chodsku i na jihu Čech (zdroj: ČT24)

V Plzeňském a Jihočeském kraji přibývá nemocnic a domovů pro seniory, které v těchto dnech zakazují návštěvy. Důvodem je v obou regionech rostoucí počet lidí s chřipkovým onemocněním.

Plzeňští krajští hygienici v současnosti eviduje přes pět tisíc nemocných. „Předpokládáme, že teď po návratu dětí do škol a řady lidí do zaměstnání ta nemocnost ještě stoupne,“ uvedl epidemiolog Krajské hygienické stanice Plzeň Petr Pazdiora.

Nejvíc případů hlásí Plzeň a Domažlicko. Právě zde také kvůli nebezpečí chřipkové nákazy zakázaly vstup návštěvám dva domovy pro seniory – v Černovicích a v samotných Domažlicích. Krajské nemocnice jsou zatím volně přístupné, návštěvy omezila pouze nemocnice následné péče v Plané u Mariánských Lázní.

Na jihu nesmí návštěvy do tří nemocnic

Ještě přísnější režim panuje v Jihočeském kraji. „V současné době registrujeme dvanáct set případů nemocných na sto tisíc obyvatel. To je taková nemocnost, kdy dochází ke zvyšování nemocnosti ve všech věkových skupinách a vzhledem k tomu, že koluje i chřipkový virus, jsme na počátku plošného šíření chřipkových onemocnění,“ uvedla hygienička Jitka Luňáčková.

Nemocnice v Českých Budějovicích, Táboře a Jindřichově Hradci proto vyhlásily zákaz návštěv. Už před Vánocemi zakázala návštěvy kvůli chřipce třebíčská nemocnice, pak se přidaly i další nemocnice na Vysočině: v Jihlavě a Pelhřimově.