Rožnov otevřel noclehárnu pro bezdomovce, využít ji může osm lidí

Noclehárnu může využít osm lidí (zdroj: ČT24)

Bezdomovci v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku mohou letošní zimu přečkat v teple. Město totiž proměnilo část sídla městské policie v denní centrum a noclehárnu právě pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou. Rekonstrukce nevyužité podkrovní kanceláře vyšla na milion korun. Přespar v ní mohou dvě ženy a šest mužů.

Zatímco zvenku je budova ještě obložená polystyrenem a lešení kolem ní bude stát až do jara, podkroví je už pro lidi bez domova připraveno. Prostory jsou nejen funkční, ale i zkolaudovány.

„Je to o možnosti někde zajít přes den, kde si zájemci vyperou, udělají hygienu, uvaří. Ujme se jich sociální pracovník, který se bude snažit pomoci s vyřízením občanského průkazu, dávek a bude se snažit postupně vrátit člověka bez domova na trh práce a do normálního života,“ vysvětlil místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera (nez.). Nově zbudovaná noclehárna a denní centrum doposud ve městě chyběly.

Přespávající klienti musí každé ráno odejít

Aby mohli nové prostory zájemci využívat, musí splnit některé podmínky. Nesmí přijít opilí a noclehárnu musí každé ráno opustit. Zárukou dodržování pravidel bude právě blízkost pracoviště městské policie.

Počet lidí žijících na ulici
Zdroj: ČT24