Vrchní soud: Trest za střelbu na exekutory platí. Muž si odsedí 12 let

Vrchní soud potvrdil dvanáctiletý trest (zdroj: ČT24)

Za střelbu na exekutory si Jaroslav Janota z Napajedel na Zlínsku definitivně odpyká 12 let vězení. Rozhodl o tom ve středu olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal.

Janota odmítl, že by na exekutory mířil, a tvrdil, že šlo o varovný výstřel. Odvolací soud se však ztotožnil s tím, že šlo o pokus o vraždu. Muž půjde za mříže rovněž za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud mu tak uložil trest pod spodní hranicí sazby.

Incident se odehrál loni v lednu. Soudní vykonavatel obžalovanému v jeho bytě panelového domu nejprve ponechal písemnou výzvu, na kterou Janota nereagoval. Exekutoři poté k jeho bytu přišli 12. ledna, zvonili na něj a bouchali a nakonec po delší době násilně dveře otevřeli.

Janota se před nimi zamkl v obývacím pokoji, ani tam na jejich klepání a bouchání nereagoval. Poté, co dvojice exekutorů násilně překonala i tyto dveře, namířil na ně pistolí. Oba exekutoři utekli. Janota pak vystřelil směrem ke vstupním dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky volal policii. Střela ho podle žalobce minula zhruba o tři čtvrtě metru.

Na místo poté přijela zásahová jednotka i policejní vrtulník. Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel.

Svého činu muž litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil. U krajského soudu tvrdil, že myslel, že šlo o lupiče. Do bytu mu prý vnikli ve chvíli, kdy tvrdě spal po noční směně.

Exekutoři čelí napadením

Případ z Napajedel není první, kdy exekutoři museli čelit výhrůžkám a násilí. Naříklad loni v červenci střílel dlužník po exekutorech i v Ostravě Hrušově. Policie střelbu opětovala a dlužník na to doplatil životem. Zraněný byl i jeden z policistů.

  • 20.7.2016  - Policisté zastřelili dlužníka, který v Ostravě-Hrušově postřelil exekutora a ženu, která ho doprovázela. 
  • 14. února 2013 – Jeseničtí policisté museli kvůli výhrůžkám střežit jesenický exekutorský úřad. Policejní manévry vyvolal telefonát muže, který tamním pracovníkům vyhrožoval postřílením. Telefonátu přitom předcházely i výhružné e-maily. Muže se policistům podařilo dopadnout, nikomu se nic nestalo.
  • 28. února 2012 – Kopáním do hlavy napadl třiatřicetiletý muž ve Velkých Losinách na Šumpersku soudního exekutora. Zaútočil na něj poté, co muž začal zajišťovat k exekuci jeho vozidlo. Napadený muž i jeho kolega, který byl zasažen pepřovým sprejem, nakonec skončili na ošetření v nemocnici. Útočník byl obviněn z výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví.
  • 7. ledna 2010 – Exekutory, kteří přišli do obce Křenovy na Domažlicku vykonat exekuci, ohrožoval devětatřicetiletý cizinec sekerou a bránil svůj majetek. Exekutoři se polekali, přerušili exekuci a odešli. Přivolaná policie muže zklidnila, později byl stíhán za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.
  • 1. února 2008 – Nožem ohrožoval šestadvacetiletý muž z Přerovska dva soudní vykonavatele exekutorského úřadu. Mužům, kteří vstoupili do bytu zabavit majetek na základě usnesení soudu, vyhrožoval zabitím. Exekutoři nakonec na svou obranu použili pepřový sprej. Násilníka zadrželi policisté.
  • 7. září 2007 – Čtyřiatřicetiletý muž v Plzni exekutora srazil na zem a dvakrát kopl do hlavy. Poté vykonavatele vyhodil z bytu a nechtěl vydat ani firemní listiny a fotoaparát. Policisté případ kvalifikovali jako krádež a útok na veřejného činitele.