Došly karty, vypadl systém. První den nových „šalinkaret“ v Brně startoval s obtížemi

Zhruba 5700 lidí dosud využilo možnost koupit si v Brně poprvé jízdenku na MHD elektronicky. Od Nového roku funguje portál www.brnopas.cz, na němž se lidé zaregistrují a po ověření údajů dopravním podnikem mohou další nákupy jízdenek obsluhovat přes internet. Zájem o elektronické jízdenky je také proto, že Brňané mohou žádat o kompenzace od města, která jim roční předplatní jízdenku výrazně zlevní.

Do systému dopravního podniku se registrovalo v pondělí v průměru tři až pět lidí za minutu, celkově už si jízdenku koupily tisíce zájemců. Nový způsob odbavování ovšem provázely komplikace. V poledne došly elektronické karty, zhruba na půl hodinu vypadl ověřovací systém na jednom z prodejních míst.

Desítky lidí zamířily kvůli nové roční jízdence do dopravního podniku hned ráno ještě před prací. Nejvíce je zajímalo, kdy začne jízdenka platit. „Hodně lidí si myslelo, že začne platit až ve chvíli, kdy dopravní podnik ověří údaje zadané při registraci. Není to tak, je platná od zaplacení a údaje je nutné nechat ověřit do tří týdnů a je tak možné se vyhnout návalům lidí na začátku roku,“ vysvětlila mluvčí DPMB Barbora Lukšová.

V e-shopu dopravního podniku se jen za dopoledne zaregistrovalo sedm tisíc Brňanů. Stovky lidí přišly přímo na prodejní místa. Pro pomoc cestujícím zřídil dopravní podnik kontaktní centrum. Tam se lidé mohli zaregistrovat. „Koupila jsem si kartu dopředu, mám žádost o dotaci, mám zaplaceno, mám prostě všechno hotovo. Trvalo to deset minut,“ říká jedna z cestujících Ivana Zdražilová.

  • 1. registrace na internetu www.brnopas.cz
  • 2. výběr karty
  • 3. zakoupení vybrané jízdenky
  • 4. ověření osobních údajů a nároků na slevu na prodejnách DPMB
  • 5. jízdenka funguje
  • 6. podání žádosti na slevu na magistrátu 

Elektronické karty došly už v poledne, lidé nechtějí používat bankovní

Ne všude to ale šlo tak hladce. Počkat museli cestující, kteří si chtěli nechat své údaje ověřit na Staré Osadě. Ráno tam systém asi půl hodiny nefungoval.

Novou jízdenku dopravní podnik nahrává cestujícím na platební kartu. Pokud ji nemají, nebo ji nechtějí použít, mohou si od dopravního podniku koupit kartu bez vazby k účtu. Tyto anonymní karty však po poledni na několika místech došly. Nové budou k dispozici až další den. Lidé o ně měli obrovský zájem.

Řada cestujících se totiž vyhýbá propojení jízdného se svou bankovní platební kartou – bojí se zneužití dat. Přes to, že dopravní podnik nabízí bezpečné obaly. „My máme na obalu náš logový proužek, který vlastně znemožní přečtení čísla karty. Zařízení revizorů, kteří budou kontrolovat karty, jsou nastavena pouze na čtení,“ vysvětlil vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl. Nové čtečky vyzkoušeli kontroloři v terénu poprvé právě v pondělí. Například revizorka Alena Krásná během půl hodiny potkala tři lidi, kteří už měli jízdenku na kartě.

Slevu dostanou lidé na účet až za půl roku

Základní cena roční jízdenky je 4750 korun. Ti, kteří mají zároveň zaplacený poplatek za odpad, mohou požádat o příspěvek 1425 korun. „Stačí při elektronickém nákupu zatrhnout políčko, že chce cestující kompenzaci, a město mu ji proplatí, pokud splní podmínky,“ řekla Lukšová. Peníze město pošle lidem do 180 dnů, tedy do půl roku. Později se počítá s tím, že to bude do tří měsíců.

Cílem vedení města je zvýhodnit rezidenty a také motivovat lidi k přihlášení se v Brně, pokud tam bydlí. Město předpokládá, že by takových lidí mohlo být až padesát tisíc. Žádosti o příspěvek zatím zpracovává jedna úřednice. Už teď ale magistrát pořádá výběrové řízení na další. Do budoucna jich bude až pět.

Zatím je možné jízdenku na kartě používat pouze v Brně v zónách 100 a 101. Během letošního či příštího roku by mělo být možné koupit si pomocí platební karty také jednorázovou jízdenku přímo ve vozidle a postupně se počítá i s využitím v rámci integrované dopravy na celé jižní Moravě.