Velký Dřevíč je bez mostu přes řeku. Hrozí jeho zřícení

Velký Dřevíč je bez mostu přes řeku (zdroj: ČT24)

Vedení Velkého Dřevíče u Hronova uzavřelo s okamžitou platností most, který vede přes řeku Dřevíč. Podle statika hrozí jeho zřícení. Most uprostřed obce nemohou využívat ani pěší. Radnice slibuje rychlou nápravu, konstrukci nechá strhnout a na jejím místě chce na jaře stavět most nový.

O špatném stavu mostu se už ví delší dobu. Radnice v Hronově plánovala jeho opravu a nechala proto na podzim zkontrolovat jeho konstrukci. Po vypracování přesné diagnostiky a statickém přepočtu zatížitelnosti se ale ukázalo, že most má problém unést i sám sebe a musí být okamžitě uzavřen.

Pro místní obyvatele i přilehlou mateřskou školku jde o komplikaci. Učitelky s dětmi si přes most zkracovaly cestu, aby nemusely chodit po úzké rušné silnici, kde není chodník. 

Hronovská radnice se sice dohodla s majiteli přilehlých pozemků na provizorním průchodu k dalšímu mostu, aby lidé nemuseli obcházet půl vesnice, jde ale o úzkou pěšinu hned u břehu řeky a rodiče s malými dětmi i školka se ji bojí používat.

Radnice už má k novému mostu projektovou dokumentaci. Původní plánuje strhnout na jaře, nový most by se měl začít stavět do půl roku. Odhadované čtyři miliony korun zaplatí radnice ze svého rozpočtu.