Letošek byl v politice na jihu Moravy rokem odchodů a návratů

Letos se v regionální politice odehrály velké změny. Ještě před krajskými volbami to vřelo v brněnské koalici. Rozpadla se a vznikla staronová s větším počtem stran. To nejdůležitější se ale událo po krajských a senátních volbách. Jihomoravský kraj ovládlo hnutí ANO. Zlínský lidovci v čele s Jiřím Čunkem. Zatímco Čunek slavil návrat do velké politiky, politici na jihu Moravy si museli po neúspěchu ve volbách hledat práci.

Na jaře letošního roku žilo Brno koaliční krizí na radnici. Rozpad stávající koalice potvrdil primátor Brna Petr Vokřál 14. dubna. Spory ve vedení Brna se vyostřily poté, co hnutí ANO začalo vyjednávat s opoziční sociální demokracií o možné spolupráci. Nenápadná večerní schůzka, kterou vyvřely na povrch dlouho potlačované koaliční spory na brněnském magistrátě. Hnutí ANO a Žít Brno s opozičními sociálními demokraty jednalo za zády lidovců. Hádky a slova o nožích v zádech nakonec vyvrcholily rozpadem čtyřkoalice.

Netrvalo ani měsíc a koalice se opět usmířila. Teď na magistrátu sedí stran dokonce pět. Nejvíc v historii. Koaliční smlouvu podepsali zástupci hnutí ANO, Žít Brno, Strany zelených, KDU-ČSL a nově TOP 09. Novým prvním náměstkem primátora v Brně je za lidovce Petr Hladík. Nahradil stranickou kolegyni Kláru Liptákovou, která na funkci rezignovala.

ANO nevzalo do krajské koalice lidovce, ale sociální demokraty

Po volbách ovládlo stejně jako ve většině krajů Jižní Moravu hnutí Ano. Po chaosu povolebních vyjednávání bylo 26. října jasno. Bohumil Šimek se stane hejtmanem. Překvapivě s sebou na kraj nevzal lidovce, ale sociální demokraty. A další 3 nováčky.

Práci si museli po volbách hledat tři političtí matadoři

Michal Hašek, Stanislav Juránek, Zdeněk Škromach. Tři muži, kteří mají hodně společného. Kariéru strávili v politice a svorně jim ji letos ukončili voliči. Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) působí po odchodu z krajského úřadu v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka jako advokátní koncipient. Bývalý senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) sice prý žádnou trafiku nedostal. Nemá ale malé cíle. Oznámil kandidaturu na prezidenta republiky. Novou práci si po volbách hledal také bývalý náměstek hejtmana Stanislav Juránek, který neobhájil nejen post náměstka, ale ani senátorské křeslo. Na krajském úřadě přitom pracoval šestnáct let. Místo našel jako placený předseda finančního výboru brněnského zastupitelstva.

Jiří Čunek se vrátil do velké politiky

Jiří Čunek se po letech opět vrátil do velké politiky. Před sedmi lety zažil tehdejší první místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) politický pád. Senátor a znovu starosta Vsetína v krajských volbách získal největší počet preferenčních hlasů v celé zemi. Zastupitelé Zlínského kraje si ho na podzim zvolili za hejtmana.

Ani v roce 2017 si politici ani voliči neodpočinou. Na podzim je totiž čekají volby do Poslanecké sněmovny. Velký souboj se očekává hlavně mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Ukáže se také, jak moc je soudržná nová koalice v jihomoravském kraji. Čekají ji velké výzvy jako například obhájení Zásad územního rozvoje u soudu.