Beskydská chata Prašivá láká turisty na zrekonstruovaný historický sál

Turistická chata Prašivá v Beskydech má zrekonstruovaný historický Valečkův sál, který je pojmenovaný podle hlavního iniciátora stavby chaty z roku 1921 Jana Valečka. Oprava sálu je součástí projektu kompletní rekonstrukce chaty, která už přišla asi na dva miliony korun.

Další minimálně tři miliony budou provozovatelé muset ještě investovat. Sdělil to jeden z provozovatelů chaty Martin Stiller.

„Sál se dočkal kompletní renovace. Má nová okna, nové dřevěné obložení. Kompletně jsme opravili nátěry stropu a historických trámů. Instalovali jsme také nové stylové osvětlení,“ řekl. Rekonstrukce zahrnovala i zaizolování stěn, podlahy a stropu. „Konečně bude tedy možné využívat tento stylový sál i v zimě. V minulosti ho totiž bylo vinou úniků tepla v podstatě téměř nemožné vytopit,“ doplnil Stiller.

Opravou sálu skončila rekonstrukce vnitřních prostor. V budoucnu provozovatelé ještě chtějí rozšířit sklady a sociální zázemí chaty. Čeká je také dostavba venkovních toalet, výměna obložení ze štípaného šindele a izolace obvodových zdí.

„Zatím jsme investovali okolo dvou milionů korun. K tomu je ale potřeba připočíst okolo 8000 hodin práce dobrovolníků a nadšenců. Všem moc děkujeme,“ řekl Stiller. Na dokončení rekonstrukce chaty budou podle něj potřeba ještě minimálně tři miliony korun.

Turistická chata Prašivá

Všechny práce by si chataři přáli mít hotovy do roku 2021. To bude chata slavit 100 let existence. Součástí projektu bylo také nedávné zpřístupnění původní rozhledny umístěné nad střechou. „Částečně je vidět na Havířov a Žermanice. Výhled do krajiny v dalších směrech pak už omezují stromy. Z věže je ale nádherný pohled na přilehlou louku s dřevěným kostelíkem z roku 1640. A navíc jsou zde famózní východy a západy slunce,“ uvedl Stiller.

Chata patří Klubu českých turistů. Kromě dvou restaurací nabízí i ubytování v pokojích se dvěma až šesti lůžky. Celková ubytovací kapacita je 23 lůžek.

  • Na Prašivé se už v 16. století díky dřevěnému kostelíku konaly mše a poutě. V roce 1921 zde vyrostla turistická chata, kterou postavili čeští vlastenci. Předsedou spolku „Podbeskydská jednota slezská“, který stál za její výstavbou, se stal Jan Valeček. Chatu se podařilo vybudovat za půl roku. Přispěl na ni 5000 korunami také prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
  • Zdroj: chataprasiva.cz