Transfuzní oddělení ve Frýdku-Místku brzy uzavřou. Mělo mít drahý provoz

Krevní centrum končí provoz

Nemocnice ve Frýdku-Místku od 1. ledna příštího roku uzavře své hematologicko-transfuzní oddělení. Podle vedení centra se jeho provoz nevyplatil a byl finančně náročný.

Dosavadní dárci krve mohou využít služeb ostatních odběrových míst ve městě a okolí. Například v sousedním krevním centru, které je ale soukromé.

„Vaši krev stále potřebujeme. Pro pacienty nemocnice bude nadále krev zajištěna v potřebném rozsahu a kvalitě dodavatelsky,“ uvedli zástupci frýdecko-místecké nemocnice na svých webových stránkách.

Podle redaktora ČT Tomáše Indreie bylo zdejší transfuzní oddělení hojně využívané. „Jen za první půlrok ho navštívilo 1300 dárců,“ zjistil. Transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku bude ještě několik dnů, které zbývají do příštího roku, využíváno jako odběrové místo. V určené dny zde podávali lékaři také autotransfuze pacientům před plánovanými operačními zákroky.

Dárců krve je o svátcích málo

Lékaři vybízejí dárce krve, aby odběrová centra navštěvovali začátkem nového roku. Během vánočních svátků je totiž vždy dárců málo a krev v polovině ledna pravidelně dochází.

V největším moravskoslezském krevním centru ve Fakultní nemocnici Ostrava se aktuálně výrazně ztenčily zásoby krevních skupin A, B, AB a nula v případě faktoru Rh-. Nedostatkové jsou také zásoby skupin A a nula (faktor Rh+). 

Stav krevních zásob
Zdroj: ČT24

Stav krevních zásob v ostravském krevním centru k 29. 12. 2016. Je-li krevní koláč z větší části bílý, potřebuje nemocnice v dané skupině nutně zvýšit zásoby. Pokud jsou krevní koláče plně červené, mohou se dárci krve objednat na odběr plazmy.

  • Dárci krve by si telefonicky měli objednat datum a čas odběru na čísle 800 260 004. Termíny objednávek by měli řešit minimálně jeden den před stanoveným termínem.
  • Pokud využijí objednávání formou e-mailu „krevni.centrum@fno.cz“, musejí tak učinit alespoň 5 dnů dopředu. Vyčkat také musejí na zpětné potvrzení objednávky. Do objednávky by měli připsat své evidenční číslo dárce krve. Mohou se objednávat od 6:30 hod. na konkrétní půlhodinu.