Nevidomí manželé chtějí adoptovat dítě. Povolit to může ministerstvo práce

Nevidomí chtějí adoptovat dítě

Žádostí nevidomých manželů Peterkových o adopci dítěte se bude znovu zabývat ministerstvo. Krajský soud v Ostravě totiž rozhodnutí resortu o zamítnutí žádosti o zařazení do evidence osvojitelů zrušil a vrací kauzu k novému posouzení.

Uvedla to ředitelka Pro bono aliance Veronika Ježková. Právě tato aliance rodině zprostředkovala právní zastoupení. Ministerstvo práce podle svého mluvčího Petra Habáně rozsudek dostalo a ve věci rozhodne znovu.

Peterkovi se nejdříve snažili mít vlastní dítě. Když se jim to nepodařilo, požádali před 5 lety o adopci. Tu jim ale ministerstvo kvůli jejich zrakovému handicapu zamítlo. A proto se obrátili na soud.

„Od podání žaloby celý ten soud trval dva roky a 5 měsíců,“ uvedl nevidomý Oleg Peterek. Dodal přitom, že po celou dobu soudního stání se věnoval s manželkou zařizování nového třípokojového bytu. Oleg oslepl před 15 lety, Miloslava nevidí od narození. O dítě se prý umí postarat už teď.

  • Žádost nevidomých manželů Olega a Miloslavy Peterkových z Opavy o zařazení do seznamu adoptivních rodičů již před několika lety doporučila opavská sociální pracovnice. Moravskoslezský krajský úřad to ale zamítl. Zamítnutí potvrdilo i ministerstvo práce. Pár pak podal správní žalobu. Ostravský krajský soud se kauzou začal zabývat před třemi lety. Dvojice se domáhala práva na rodinný život. Kvůli svému handicapu se cítila diskriminována úřady, postižení péči o druhé nevylučuje.

„Soud rozhodnutí ministerstva vytkl mnohé nedostatky, a to zejména rozpory podkladových lékařských posudků a skutečnost, že se ministerstvo nezabývalo četnými sociálními aktivitami a kurzy nevidomých, které prokazují jejich schopnost se o dítě postarat,“ uvedl k verdiktu soudu právník manželů Petr Veselý.

Ministerstvo se podle svého mluvčího nemůže vyjadřovat k případům, pokud nemá souhlas druhé strany. „Mohu ale potvrdit, že nám byl doručen rozsudek Krajského soudu v Ostravě, který naše rozhodnutí ruší a věc nám vrací k dalšímu řízení. Budeme tedy znovu rozhodovat ve věci manželů Peterkových,“ uvedl Habáň.

Pro bono: Úředníci vycházeli ze starých záznamů

Podle dřívějšího vyjádření zástupců ministerstva zdravotní stav Peterkovým neumožňoval takovou péči a výchovu, aby dítěti zaručila dostatečný rozvoj. Podle Pro bono aliance se rozhodnutí úřadů opírala hlavně o hodnocení posudkových lékařů, kteří vycházeli jen ze zdravotních zpráv, a to starých i několik desetiletí.

Podle Pro bono aliance Miloslava absolvovala kurzy pro pečující a vystudovala dívčí katolickou školu. Oleg jezdíval na dětské tábory jako vedoucí, staral se také o děti své bývalé přítelkyně. Pár se pokoušel neúspěšně i o umělé oplodnění. Zástupci aliance už dřív poukazovali na to, že tento zákrok nevidomé dvojici nikdo nezakazoval.

Manželé už dřív řekli, že stáli o osvojení dvouletého zdravého dítěte. Po zamítnutí se pak prý dozvěděli, že by větší šance měli, pokud by chtěli o něco starší dítě s handicapem či z menšin. Pokud by ministerstvo Peterkům vyhovělo a zařadilo je do seznamu žadatelů o adopci, byli by prvním nevidomým párem v Česku, kterému by se to podařilo.

Pro bono aliance, která Peterkovým v možnosti osvojení dítěte pomáhá, sdružuje právníky. Zaměřuje se na ochranu lidských práv a veřejného zájmu, usiluje o dostupnost právní pomoci, podporuje také společenskou odpovědnost právnických profesí.