Kvůli větru hrozí závěje i sněhové jazyky, hasiči odstraňují polámané větve a stromy

Po celém Česku bude i během úterý hrozit silný vítr, který má ustávat až ve středu večer. Navíc se k němu hlavně na Vysočině přidá také sněžení. Sníh už během úterka komplikoval dopravu, silničáři ve 13:30 preventivně uzavřeli úsek silnice 10 z Tanvaldu k hraničnímu přechodu v Harrachově pro nákladní dopravu. V 16:00 byl ale úsek znovu otevřen, protože sněžení ustalo a silnice je sjízdná.

Intenzivní sněžení doprovázené silným větrem zkomplikovalo odpoledne dopravu zejména v Jizerských horách a Krkonoších. „Ve vyšších polohách se tvořily sněhové jazyky a závěje,“ poznamenal ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén.

I když se situace uklidnila, měli by být podle něj řidiči připraveni na náhlou změnu počasí a měli by tomu přizpůsobit styl jízdy. „Doporučujeme kvalitní zimní výbavu – zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor i sněhové řetězy,“ dodal.

Po kamiony se od 13:30 preventivně uzavřel tah na Harrachov. Tento úsek se v posledních letech uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Sněžení ale během odpoledne ustalo, v 16:00 tak byl úsek znovu otevřen.

„Není vyloučeno, že budeme muset v noci silnici znovu uzavřít, očekává se další sněžení. Jako alternativní trasu pro nákladní vozidla proto doporučujeme cestu přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici I/35,“ uvedl Šén.   

Vítr láme stromy v Ústeckém i Pardubickém kraji

Silný vítr komplikuje cestování také po Ústeckém kraji. Policisté zaznamenali komplikace na dálnici D8, na Chomutovsku a Lounsku, ale i přímo v Ústí nad Labem. Hasiči měli okolo dvaceti výjezdů ke spadlým stromům nebo plechům ze střech. 

Větve i slabší stromy začaly praskat kvůli větru nad ránem. „Už jsme zasahovali prakticky v každém ze sedmi okresů kraje,“ dodal operační důstojník. Vítr ztrhal ze střech plechy, ve městech popadaly popelnice. Policisté také od rána řešili několik dopravních nehod a nadále upozorňují na silný vítr na dálnici D8 od Ústí nad Labem až po státní hranici.

S větrem bojují hasiči také v Pardubickém kraji: nejčastěji odklízeli spadlé stromy a větve. Stromy přes silnici bylo nutné odstranit například ve Vysokém Mýtě nebo v Ústí nad Orlicí. V Rosicích na Chrudimsku museli hasiči společně s policií zabezpečit trampolínu, kterou vítr odnesl, v části Svitav Lány a v Dlouhé Třebové pak vítr uvolnil plechy na střeše.

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Vítr se bude uklidňovat ve středu večer

Ve středu má podle meteorologů v západní části Vysočiny sněžit, napadnout může až deset centimetrů sněhu. V horských oblastech po celé republice se budou vytvářet sněhové jazyky, na severozápadě a severu Čech i závěje.

Silný vítr může ještě během úterý dosáhnout v nárazech rychlosti 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krkonoš ojediněle i 125 kilometrů za hodinu. Ve středu večer pak bude zvolna slábnout.

Silný vítr má během středy ustávat
Zdroj: ČT24

„Na Českomoravské vrchovině se v okresech Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava ve středu ráno a během dne vyskytne trvalejší sněžení s předpokládanou novou sněhovou pokrývkou dva až deset centimetrů,“ uvádí se v aktuální výstraze meteorologů. Ve vyšších polohách hrozí nebezpečné sněhové jazyky a závěje.

Řidiči by podle meteorologů měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným, a sledovat dopravní zpravodajství. Návštěvníci hor by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Vítr může ve vyšších polohách lámat větve, případně i vyvracet stromy. 

Sněžení zasáhne ve středu hlavně západní Vysočinu
Zdroj: ČT24