Rožnov se plní ledem. Za pár hodin z něj sochaři vytesají království

Začátek tradičního sochařského sympozia Ledové království se blíží. Přípravy na sochařské klání pomalu vrcholí v Rožnově pod Radhoštěm, kam se už ve středu sjedou pozvaní umělci. Do izolované haly nyní sváží pořadatelé tuny ledu, které dovážejí kamiony z mrazíren.

S ledem a sněhem budou v Rožnově pod Radhoštěm pracovat od středy dvě desítky umělců z České republiky a Polska. Plánovaných deset soch vytvoří během dvou dnů z navezeného ledu, kterého pořadatelé nechali připravit na 22 tun. 

Dvoučlenné týmy, které budou do zmrzlého materiálu tesat, pracují v izolované hale, dlouhé 62 metrů. „Díky izolované hale a výrobě ledu v mrazírnách nejsme závislí na počasí, což důkladně prověřily minulé zimy, kdy většinu času byla na horách i v Rožnově teplota nad nulou,“ vysvětlil pořadatel Miroslav Hrabal. 

Vítězné hotové dílo bude vyhlášeno 30. prosince, ale všechny sochy budou vystavené do začátku února. Již šestým rokem je budou z menších bloků vytvářet také týmy školáků.

Podívejte se na ledová umělecká díla z minulých ročníků:

Za 18 ročníků sympozia vzniklo přes 200 soch, na kterých pracovalo více než 120 profesionálních výtvarníků z pěti zemí – Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Akci za dobu jejího trvání navštívilo už asi 170 tisíc lidí.

Předloni se akce přestěhovala z nedalekých Pusteven do Rožnova pod Radhoštěm. Na Pustevnách se ale koná podobná akce jiných organizátorů, sochy by tam měly začít vznikat i letos, a to 7. ledna, vystaveny by měly být do 22. ledna.