Návštěva zoo nebo sešup na sjezdovce. Akce pro ty, co nechtějí na Štědrý den sedět u salátu a cukroví

Řada míst připravila na Štědrý den speciální program (zdroj: ČT24)

Většina oblíbených výletních míst zůstává na Štědrý den zavřená. Pro ty, kteří nechtějí strávit svátky jen sledováním pohádek a pojídáním cukroví, však některá z nich připravila zajímavý program. Patří mezi ně pražská zoo nebo liberecká botanická zahrada. Milovníci sportu mohou zamířit na lyže či brusle.

Liberecká botanická zahrada počítá, že ji v sobotu navštíví možná nejvíce lidí v roce. Loni jich bylo asi dva tisíce a i tentokrát zahrada slibuje mimořádnou podívanou.

„Právě rozkvétá dvousetpadesátiletá kamelie, v patře skleníku krásné orchideje. V zimě mimořádná vzácnost, protože to jsou rostliny krátkodenní,“ uvedl ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička.

Liberecká botanická zahrada bude mít na Štědrý den otevřeno od osmi do šestnácti hodin a vstup bude zdarma. Otevřená zůstane také liberecká zoologická zahrada, a to od devíti do čtrnácti hodin.  

V pražské zoo mohou lidé obdarovat zvířata

Pražská zoo bude také rozdávat dárky. „Spousta zvířat dostane spoustu různých dárků, a to jak 24., 25., tak 26. prosince. Například lední medvědi zmrzlinu s rybami, slůňata se svými matkami stromečky, gorily hlavolamy,  náš hrabáč kapský Draco dostane krmný míč,“ řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Dárky mohou přinést i návštěvníci. Ideální je ovoce, zelenina a suché pečivo. Od 12 hodin se také mohou zájemci i bez půstu podívat na zlaté prasátko. Pokladna zoo bude otevřená do 14 hodin a děti budou mít celý den vstup za korunu.

Sychrov zůstane zavřený, v Kryštofově údolí budou k vidění betlémy

Na zvířata se mohou lidé přijet podívat i do Českého Krumlova. Na Štědrý den tam pořádají Vánoce s medvědy, přičemž zájemci mohou navštívit zámek, obdarovat medvědy nebo si promluvit s medvědáři.

Naopak zámek Sychrov, který bývá jinak otevřený celoročně, bude mít o Vánocích zavřeno. Památka se znovu otevře až v úterý 27. prosince. „Návštěvníky čekají ještě vánoční prohlídky a dozví se, jak Vánoce slavili Rohanové,“ řekla mluvčí Územní památkové správy NPÚ na Sychrově.

Vánočně se budou moct naladit i návštěvníci muzea betlémů v Kryštofově údolí. Celkem jich v něm vystavují čtyřicet. „Z toho čtyři velké statické betlémy a jeden mechanický,“ uvedla zaměstnankyně muzea Alice Chaloupková.

Vánoce v pražské zoologické zahradě (zdroj: ČT24)

Menší vleky jezdí na Štědrý den jen zkrácenou dobu

Tisíce lidí se chystají oslavit svátky na horách. Bude to zřejmě jediná příležitost, kde v Česku zažít bílé Vánoce. Většina horských středisek je na poslední týden v roce skoro beznadějně vyprodaná. Kdo si svůj pobyt včas nerezervoval, na poslední chvíli zřejmě neuspěje. Zalyžovat si však mohou lidé dopoledne na většině otevřených sjezdovek.

Například v Krkonoších už funguje Ski areál Černá hora. Kabinová lanovka bude i na Štědrý den v provozu až do 16 hodin. Otevřeno je tam necelých devět kilometrů sjezdovek. Na 30 až 50 centimetrech sněhu si mohou lyžaři zajezdit i ve Ski areálu Herlíkovice-Bubákov, v Benecku nebo Harrachově.

Lyžovat mohou lidé i v Orlických horách, například v Deštném nebo Olešnicích. Krušné hory slibují sníh na Božím daru, a až 80 centimetrů na Klínovci. V Jizerských horách jezdí třeba na Severáku šest vleků z jedenácti. Lyžovat je možné ale i v Desné nebo Bedřichově.

Menší vleky zůstanou v provozu zpravidla pouze během dopoledne, většina z nich přestane jezdit kolem 13:00. 

Lyžovat lze i na Moravě. Stopy pro běžkaře jsou upravené v Jeseníkách

Strávit svátky na sjezdovce bude na rozdíl od minulého roku možné také na jižní Moravě. Zatímco minulou zimu vlekaři rozjížděli sezonu až v lednu, letos často už v polovině prosince a ani přes Vánoce je vypínat nebudou.

V Beskydech se bude lyžovat například v Mezivodí, na Gruni, Soláni či v Bílé. Po dvou letech mohou o Vánocích lyžaři jezdit i v Mostech u Jablunkova. Běžkaři ale mají v Beskydech smůlu, tratě nejsou kvalitně připravené, a běžky proto musí přenášet.

Naopak v Jeseníkách jsou běžecké stopy upravené směrem na Švýcárnu, Praděd a Ovčárnu a ze sedla dále na Vřesovou studánku. Na své si přijdou i lyžaři. Na sjezdovkách například na Červenohorském sedle totiž leží 40 až 60 centimetrů.

V Jihomoravském kraji se mohou lyžaři od čtvrtka projet na sjezdovce v areálu v Hodoníně u Kunštátu. Otevřené jsou i areály Němčičky nebo Olešnice. Od pátku lze vyrazit i na svah ve Filipově údolí na Hodonínsku.

Většina areálů má denně otevřeno od 9 do 16 hodin. Ty menší budou mít na Štědrý den stejně jako v Čechách omezený provoz. Většinou se bude lyžovat jen do oběda.

Pro ty, kteří si chtějí zasportovat ve městě, jsou k dispozici kluziště. Například v Praze, Brně nebo Liberci zůstanou otevřená i o svátcích.