Šumavské centrum s vlky začíná odchovávat pro další střediska. První jedinec putoval do Polska

Šumavské centrum s vlky začíná odchovávat pro další střediska (zdroj: ČT24)

Návštěvnické centrum s vlky v šumavském Srní začíná odchovávat jedince pro další střediska. Jednoho si teď vzalo chovatelské centrum v Polsku. Podle směrnice správy parku je možné ve výběhu chovat maximálně patnáct jedinců. Větší smečka by totiž devastovala prostředí v oploceném kusu šumavské divočiny.

Loni začínalo návštěvnické centrum se dvěma dospělými vlky. Nyní už jich tam žije sedm a další vlčata očekává příští rok.

„Nechceme, aby vlci devastovali tenhle kus přirozeného prostředí, takže chceme ten stav udržet mezi deseti až patnácti jedinci,“ uvedl vedoucí návštěvnického centra Jiří Kec.

Nově narozená vlčata tak poputují do dalších návštěvnických center nebo k soukromým chovatelům. Z letošního vrhu si takto jedno odvezli do Polska.

K prodeji je potřeba povolení státní veterinární správy. Jeden vlk vyjde na osm tisíc korun. Podle vedení parku se ale jedná o jedinou možnost. „Protože pak nastupuje dočasná sterilizace a podobně a to je vždycky zásah do funkční smečky a to není dobře,“ vysvětlil Kec.

V sezoně navštíví areál více než dvanáct set lidí denně. Pozorovací lávka bude otevřena i během vánočních svátků. Po Novém roce začne v centru fungovat také kamera s noktovizorem k pozorování nočního života smečky.