Vražedkyni z nákupního centra hrozí až doživotí

Státní zástupci obžalovali ženu, která v červenci ubodala nakupující v pražském obchodním centru. Za vraždu a pokus o vraždu jí hrozí až doživotí. Ke smrtelnému útoku došlo v červenci v obchodním centru Nový Smíchov. Napadená na místě zemřela. Žalobci ženu viní i z pokusu o vraždu, který se měl udát o dva týdny dříve v kavárně na Újezdě.

„Obžaloba byla ve středu podána k Městskému soudu v Praze, konkrétně pro dva skutky: první pro vraždu ve stadiu pokusu, druhý pro vraždu dokonanou. Skutek tedy spáchala opětovně. Hrozí jí až výjimečný trest,“ uvedla mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Útočnice si svou oběť na Smíchově vybrala zřejmě náhodně. Zbraň si opatřila přímo v obchodě, kde se vražda stala. Čtyřiapadesátiletá žena na místě zemřela.

V Bohnicích se útočnice léčila opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy na psychiatrii byla dva týdny před vraždou kvůli druhému skutku, ze kterého je obžalována. Na toaletách v kavárně na Újezdě napadla a škrtila neznámou zákaznici. Policie ji proto převezla do Bohnic. Lékaři ale informace o útoku nedostali. Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli tomu dva zasahující policisty nedávno obvinila.

Psychiatrickou nemocnici Bohnice prošetřovala kvůli incidentu expertní komise. Na konci srpna oznámila, že lékaři nepochybili. Uvedla, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice.

Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý už dříve uvedl, že pacientka byla z léčebny propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků. Stejně jako v jiných podobných případech dostala kontakt na lékaře, který by ji převzal do péče.