Petřínská lanovka opět jezdí, oprava byla nečekaně rychlá

S dvoudenním předstihem se opět rozjela lanovka na pražský vrch Petřín, kterou odstavila závada na podvozku jednoho z vozů v neděli večer. Dopravní podnik původně předpokládal, že oprava potrvá do pátku.

Pozemní lanovku, která loni a letos prošla rozsáhlou rekonstrukcí, zastavilo mechanické poškození vnitřního ložiska vodicího kola spodní nápravy jednoho ze dvou vozů. Provoz na lanové dráze ustal v neděli kolem osmé večer. Dopravní podnik poté stanovil předběžný termín obnovení provozu na čtvrtek, později jej posunul až na pátek.

Nakonec se ale lanovka opět rozjela již ve středu v devět dopoledne. „Díky extrémnímu nasazení kolegů se podařilo opravit lanovku mimořádně rychle,“ podotkl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

K opravě bylo nutné odmontovat poškozenou nápravu a odvézt do specializované firmy k přelisování nového ložiska. „Takováto porucha se nedala předvídat nebo odhalit dříve,“ uvedl mluvčí dopravního podniku.

Petřínská lanovka má ze všech lanovek v Česku nejdelší tradici, její předchůdkyně jezdila již od roku 1891. V současné podobě jezdí od roku 1985, kdy po dvaceti letech od sesuvu, který zničil předchozí dráhu, vznikla zcela nová trať. Nestabilní část u Nebozízku překonává po mostní konstrukci, jejíž piloty dosahují až do stabilní vrstvy podloží. Současně vyrobila Vagónka Studénka dva zcela nové vozy. Od loňského září do letošního dubna dopravní podnik mostní konstrukci postavil znovu, původní již byla v havarijním stavu.

V současnosti je lanová dráha druhou nejoblíbenější památkou v zemi hned po Pražském hradě. Loni se jí svezlo téměř 1,5 milionu lidí. Lanovka přitom neslouží pouze jako turistická atrakce. Je také součástí městské hromadné dopravy, platí v ní tarif Pražské integrované dopravy a nabízí například rychlé spojení z centra města na strahovské koleje.