Ledovka na D1 způsobila od rána dvě smrtelné nehody, dálnice osm hodin stála

Jednu oběť si vyžádala hromadná nehoda 17 aut na dálnici D1 na 21,5. kilometru u Mirošovic ve směru na Brno. Další lidé utrpěli těžká a středně těžká zranění. Na místě zasahoval vrtulník záchranné služby, povolán byl i evakuační autobus. Dálnice byla mezi 15. a 30. kilometrem ve směru Brno zhruba osm hodin uzavřena. Další smrtelná nehoda se pak stala na 39. km u Českého Šternberku ve směru na Prahu. Dopravu ve středních Čechách ráno zkomplikovala ledovka. Policie žádá řidiče, aby vůbec nevyjížděli na silnice.

Povolaný evakuační autobus využívali lidé, kteří čekali na policejní výslech, nebo lidé, kteří z nějakého důvodu nemohli pokračovat v cestě, vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Gabriela. 

Mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová uvedla, že záchranáři převáželi do nemocnic dva lehce zraněné. „Po ošetření našimi záchranáři na místě jsme do nemocnice převáželi jednu osobu se zraněním nohy a jednu osobu s podezřením na otřes mozku,“ uvedla. 

Jedna žena na místě zemřela. „Prováděli jsme resuscitaci, i přes veškerou snahu záchranářů žena svým zraněním na místě podlehla,“ dodala mluvčí.

Podle mluvčího hasičů Gabriela se ale z místa nehody do nemocnic přepravovali tři zranění, jeden z nich vrtulníkem. Další zraněný byl ošetřen na místě. Většina vozidel podle Gabriela převážela cizí státní příslušníky, vozy byly rozmístěné v úseku dlouhém zhruba 300 metrů. Havarovaly jak osobní, tak nákladní auta.

Nehody na D1
Zdroj: ČT24

V blízkém okolí se staly další dvě nehody. Na 19,5. kilometru ve směru na Brno se podle dopravního webu srazila dvě osobní auta s nákladním, tato nehoda se obešla bez zranění.

Na sjezdu z dálnice D1 na Mirošovice se také stala nehoda dvou osobních vozů s kamionem, podle informací policie byl na místě minimálně jeden zraněný. „Žádáme řidiče, aby kvůli ledovce vůbec nevyjížděli. Pokud je to bezpodmínečně nutné, musí dbát maximální opatrnosti, silnice v regionu jsou opravdu celé pokryté ledem,“ řekla ráno Johnová.

Dopravu z dálnice ve směru na Brno policie odkláněla na exitu 15, zpět na dálnici se řidiči vraceli až na exitu 29 u Hvězdonic nebo na exitu 34 u Ostředku. Řidiči z objízdných tras hlásili podle dispečera silničářů problémy v celé délce trasy. Nejhorší situace byla podle Johnové u Českého Šternberka.

Nehody a překážky na silnicích v neděli 18. prosince (11:10 hodin)
Zdroj: dopravniinfo.cz/Ředitelství silnic a dálnic ČR

Dopravu ve Středočeském kraji ráno zkomplikovala ledovka, především na Benešovsku, Berounsku a jihu okresu Praha-východ. Od rána zemřeli při nehodách dva lidé, hlášené už byly tři nehody autobusů, všechny se obešly bez zranění. Jedna z nich se stala na 29. kilometru D1 ve směru na Prahu.

Nehoda uzavřela také dálnici D4 na Příbramsku

Před 05:00 se stala nehoda také na dálnici D4 u obce Voznice na Příbramsku na 24. kilometru ve směru na Prahu. Nákladní auto tam narazilo do svodidel. Nehoda se ale podle policejní mluvčí Markéty Johnové obešla bez zranění. Provoz byl obnoven krátce po 13:00, omezení tedy trvalo zhruba osm hodin.

Dálnice byla namrzlá. Objízdná trasa vedla z exitu 24 na Voznici přes Novou Ves, Mníšek pod Brdy až k exitu 18, kde se řidiči vraceli na dálnici. Policie upozorňovala na to, že namrzlá byla i objízdná trasa.

Nehoda dvou aut blokovala příjezd do Prahy po D10

Provoz na dálnici D10 ve směru z Liberce blokovala před Prahou více než dvě hodiny nehoda dvou osobních aut na čtvrtém kilometru. Nehoda se stala kolem 10:30 pod přemostěním ulice Ve Žlíbku. Policie dopravu odkláněla do Horních Počernic. Řidičky obou vozidel utrpěly lehká zranění, byly převezeny do vinohradské nemocnice.

Podle informací Národního dopravního informačního centra (NDIC) skončilo jedno auto na střeše. „Ulice Novopacká do centra je uzavřená, doprava je vedená na Horní Počernice, dále je uzavřen i nájezd od Radonic na Novopackou ulici,“ uvedla mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Provoz byl poté podle NDIC obnoven před 13:00.

Podle mluvčího záchranné služby Dominika Horna řidičky osobních aut Škody Felicie a Mercedes utrpěly lehká zranění. Třiadvacetiletá žena ze škodovky má úraz hlavy a nohy, žena z Mercedesu poranění hrud. „Žena z felicie byla už před příjezdem záchranářů v péči hasičů, měla nasazen krční límec,“ pochválil práci hasičů.