V Halenkově na Vsetínsku zřejmě ve čtvrtek vybuchla domácí pálenice, ne kotel. Dva muži zemřeli

V Halenkově na Vsetínsku ve čtvrtek odpoledne pravděpodobně vybuchla domácí pálenice. Informace se objevila v denním hlášení na webu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Policie informaci zatím ale odmítla potvrdit. Při výbuchu zahynuli muži ve věku 28 a 33 let.

Generální ředitelství tragédii zařadilo mezi závažné požáry. Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje odkázal s podrobnostmi na policii. Hasiči se podle něj pouze pokoušeli oba muže oživit.

Policejní mluvčí Vladislav Malcharczik ale s ohledem na pozůstalé i na probíhající vyšetřování trestní řízení nechtěl k okolnostem výbuchu další informace sdělovat. Ve středu policejní mluvčí uvedl, že exploze v garáži poblíž rodinného domu byla pravděpodobně způsobena užíváním nerezového kotle s plynovým ohřevem.

Na Zlínsku se pálenka vyrábí po domácku často

Výroba domácí pálenky má ve Zlínském kraji letitou tradici. Zejména na Valašsku a na Slovácku však někteří lidé nevyužívají legální pěstitelské pálenice, ale vyrábějí si destiláty na svých domácích zařízeních, která ale nejsou vždy bezpečná.

Například v roce 2012 se při domácím pálení slivovice vážně popálil muž z obce Komňa na Uherskohradišťsku. Popáleniny na asi 30 procentech těla způsobilo vzplanutí výparů při pálení. Zraněný muž původně policistům řekl, že mu zahořely výpary, když naléval benzin do motorové pily. Policisté však v jeho domě nenašli žádnou ohořelou pilu, ale domácí pálenici ještě s teplým kotlem, v němž byl přepalovaný alkohol.

Od roku 2010 historii „černého pálení kořalky“ mapuje Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově. Umístěny jsou zde podomácku zhotovované destilační zařízení různého typu, velikosti a stáří. Několik z nich bylo jejich majitelům v minulosti zabaveno policisty právě při nelegálním pálení.